Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Sleutelen aan moeder aarde

Hein de Baar, Rien Herber, Harro Meijer

De aarde warmt razendsnel op. Hele gebieden dreigen onder de zeespiegel te verdwijnen en andere delen zullen juist weer veranderen in woestijnen.

Om deze doemscenario’s af te wenden, zijn snelle en grootschalige ingrepen nodig.Geo-engineering, het sleutelen aan de aarde om klimaatveranderingen te voorkomen, wordt steeds vaker genoemd als alternatief.

Opwarming van de aarde kan bijvoorbeeld worden tegengegaan door een megazonnescherm in de ruimte te plaatsen of door de wolken witter te maken zodat ze het zonlicht beter weerkaatsen. Ook kun je het zonlicht proberen tegen te houden door extra wolken te vormen of door zwaveldioxide te verstuiven. Verder biedt geo-engineering mogelijkheden om broeikasgassen ‘op te bergen’ onder het aardoppervlak of door algengroei te bevorderen met behulp van ijzer.

Hoe realistisch zijn deze voorstellen? Weten we genoeg van de biosfeer om eraan te gaan zitten rommelen? En zijn de claims over de effectiviteit van geo-engineering wel realistisch? Zelfs de betere plannen lijken slechts een paar procent van de beoogde CO2-reductie te halen. Kunnen we ons niet beter concentreren op verandering van onze levensstijl zodat de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert? Of heeft geo-engineering wel degelijk de potentie om uiteindelijk de klimaatverandering tegen te gaan?

Bart van de Laar spreekt met RUG-onderzoekers over geo-engineering ter land, ter zee en in de lucht: Hein de Baar, hoofd van de groep Ocean Ecosystems en tevens verbonden aan de afdeling biologische oceanografie van het NIOZ, Rien Herber, aardwetenschapper en na dertig jaar werkzaam te zijn geweest bij Shell en NAM nu hoogleraar Geo Energy, en Harro Meijer, hoogleraar isotopenfysica, die zich momenteel bezighoudt met klimaatonderzoek en de broeikasgassen in de atmosfeer. Het publiek kan zoals gebruikelijk (lastige) vragen stellen en de proef van de maand blijft altijd weer een verrassing.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

 

 

Ook in deze serie

Ward Rauws, Lise Jans en Martijn Schuit - GEANNULEERD
Nederlands

Helaas komt dit programma te vervallen. Heb je tickets besteld? Dan ontvang je hierover bericht. We hopen het naar een andere datum te kunnen verplaatsen.

Zie ook

Placeholder
Prof.dr. Jan de Lange
Talent voor wiskunde, techniek en logica
Nederlands

Iedereen die naar jonge kinderen kijkt, ziet dat zij vaak ongelofelijke talenten hebben en sprankelen van nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen.