Skip to main content
In series
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

Sporten maakt lui

Anton Scheurink

Intensief sporten kan tot gevolg hebben dat we bij onze dagelijkse activiteiten juist passief worden.

Zitten is het nieuwe roken. Better fat and fit than lean and unfit. De slogans zijn bekend en iedereen weet dat bewegen gezond is. Maar wat zijn de onderliggende mechanismen van een actief leven? Welke hersengebieden zijn erbij betrokken? Kan (in)activiteit zelfs verslavend zijn? En waarom is het voor de ene mens veel makkelijker om te bewegen dan voor de andere? Hoe het ook zij, iedereen moet bewegen om gezond te blijven. De meeste mensen denken dan aan intensief sporten maar er is ook zoiets als NEAT (non-exercise activity thermogenesis). NEAT is de dagelijkse activiteit die doorgaans onbewust wordt uitgevoerd, zoals staan, traplopen, schoonmaken of fietsen. En deze activiteit wordt gereguleerd door de hersenen. Het slechte nieuws: bij intensief sporten zullen de hersenen het verhoogde energieverbruik compenseren door NEAT te verminderen. Dit fenomeen is persoonsgebonden en wordt bepaald door genen en aanleg en verklaart waarom de ene mens actiever is dan de andere. De vraag is: kunnen we de NEAT-activiteit beïnvloeden?
 
Anton Scheurink is hoogleraar neuro-endocrinologie bij het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences. Zijn onderzoek richt zich op de rol van de hersenen bij de regulatie van de energiebalans met speciale aandacht voor eetstoornissen als anorexia nervosa. In 2015 is hij verkozen tot Docent van het Jaar aan de RUG. Scheurink sport 2-3 in de week.

Deze lezing is geïnspireerd op de tentoonstelling Gelukkig gezond! in het Universiteitsmuseum.

Also in this series

See also

Placeholder
Harry van Bommel, Sophie in ’t Veld, Joost Lagendijk, Dirk-Jan van Baar
Nederlands

De Europese eenwording is misschien wel een van de allermooiste projecten uit de geschiedenis van de mensheid.

Uitverkocht! - Joris Luyendijk afgelast
met JORIS LUYENDIJK en DAMIAAN DENYS
Nederlands

Uit het afgelopen jaar vol lezingen heeft Studium Generale twee topsprekers geselecteerd. Heb je ze het afgelopen jaar gemist of wil je ze nog eens horen?

Ongoing program in English
Debates, talks and discussions
Towards a New Academia!
English

On the Night of the University the future of the Academia will be central theme of debates, talks and discussions.