Overslaan en naar de inhoud gaan

Stress en Geheugen

Benno Roozendaal

Wat is stress? Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we er het beste mee omgaan? Stress heeft een belangrijke invloed op ons geheugen. Zo kunnen we stressvolle of emotionele gebeurtenissen langer, maar vooral beter, herinneren. Bijna iedereen weet nog precies wat hij of zij deed op het moment dat men hoorde van de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001. De tv-beelden van die dag staan mogelijk nog op uw netvlies gebrand. Maar weet u nog wat u de dag daarvoor deed? Niet alle gebeurtenissen uit ons leven worden even goed in onze herinnering opgeslagen. We hebben een filter in onze hersenen dat er voor moet zorgen dat alleen de belangrijke, en dit zijn meestal emotionele, gebeurtenissen goed worden opgeslagen. Hoe emotioneler de gebeurtenis, hoe beter het wordt opgeslagen. Tegelijkertijd hebben we juist problemen om tijdens stressvolle perioden herinneringen uit ons geheugen op te halen. Wat is de invloed van stress op ons geheugen? En waardoor wordt dit effect veroorzaakt?

Benno Roozendaal leidt vanaf 2008 als hoogleraar bij Neurowetenschappen in Groningen een onderzoeksgroep naar de effecten van stress op geheugen. Na zijn promotie aan de Universiteit van Groningen verbleef hij van 1993 tot 2008 op het Center for the Neurobiology of Learning and Memory (Universiteit van Californiƫ, Verenigde Staten). Hij kwam in 2008 terug naar Groningen om daar zijn onderzoek voort te zetten, en een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten bij de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Ook in deze serie

Zie ook

Ali Al-Jaberi, Arjen van Veelen, Henk Pijlman, Roos van Ees
De keerzijde van de prestatiemaatschappij?
Nederlands

Discussie aan de hand van fragmenten uit de VPRO-documentaire De BV Ik, waarin ambitieuze twintigers gevolgd worden op hun zoektocht naar succes, en ze hun dromen, dile

Dick Swaab en Barend van Heusden
Nederlands

Hoe werkt ons brein? Wat leert Dick Swaab's nieuwe boek Ons creatieve brein ons over creativiteit en over kunst?