Skip to main content

Stress en Geheugen

Benno Roozendaal

Wat is stress? Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we er het beste mee omgaan? Stress heeft een belangrijke invloed op ons geheugen. Zo kunnen we stressvolle of emotionele gebeurtenissen langer, maar vooral beter, herinneren. Bijna iedereen weet nog precies wat hij of zij deed op het moment dat men hoorde van de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001. De tv-beelden van die dag staan mogelijk nog op uw netvlies gebrand. Maar weet u nog wat u de dag daarvoor deed? Niet alle gebeurtenissen uit ons leven worden even goed in onze herinnering opgeslagen. We hebben een filter in onze hersenen dat er voor moet zorgen dat alleen de belangrijke, en dit zijn meestal emotionele, gebeurtenissen goed worden opgeslagen. Hoe emotioneler de gebeurtenis, hoe beter het wordt opgeslagen. Tegelijkertijd hebben we juist problemen om tijdens stressvolle perioden herinneringen uit ons geheugen op te halen. Wat is de invloed van stress op ons geheugen? En waardoor wordt dit effect veroorzaakt?

Benno Roozendaal leidt vanaf 2008 als hoogleraar bij Neurowetenschappen in Groningen een onderzoeksgroep naar de effecten van stress op geheugen. Na zijn promotie aan de Universiteit van Groningen verbleef hij van 1993 tot 2008 op het Center for the Neurobiology of Learning and Memory (Universiteit van Californi√ę, Verenigde Staten). Hij kwam in 2008 terug naar Groningen om daar zijn onderzoek voort te zetten, en een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten bij de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Also in this series

See also

Yanis Varoufakis. Co-speaker Michael Koetter
English

The renowned Greek economist Yanis Varoufakis says that the Euro crisis is not a Greek crisis.

Met oa. Bert Hadders, Meindert Talma, Beno Hofman, Trudy Dehue, Peter de Jonge en Kasper Peters
Hoe gek is Groningen?
Nederlands

Hoe wenselijk is het dat we allemaal geslaagd, gelukkig en aangepast zijn? Geven de apartelingen de wereld niet juist kleur?