Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

The Times They are A-Changin’

Actievoeren en Burgerlijke Ongehoorzaamheid
Wijnand Duyvendak, Gijs van Oenen, Willem de Haan, Jaffe Vink, Hans Harbers

Het heroïsche actieverleden van GroenLinkser Wijnand Duyvendak leidt anno nu niet bepaald tot gejuich of bewondering. Velen zien inbraak in ministeries en het openbaarmaken van privadressen van ambtenaren eerder als een misdrijf dan als legitiem middel om de wereld te verbeteren. Het klimaat is wat actievoeren betreft beslist veranderd. Alom klinkt de roep om dienrenbevrijders te straffen en kraken te verbieden. Sterker nog: het woord terreur is al gevallen. Greenpeace krijgt serieuze kritiek als het stenen dumpt in de overbeviste Noordzee en sommige Kamerleden krijgen het ‘rambam’ van gesubsidieerde dwarsliggers als Milieudefensie.

Is een nadere begrenzing aan actievoeren en burgerlijke ongehoorzaamheid nodig? Hebben we in het verleden te veel gedoogd? Kun je volstaan met het verwijzen naar de wet en weet je dan wat done en not done is? Is burgerlijke ongehoorzaamheid niet ook een zinvolle uitlaatklep voor maatschappelijke onvrede? En een vrijplaats voor experimenten met wet- en regelgeving die de rechtsstaat juist versterken? Met andere woorden: hoeveel burgerlijke ongehoorzaamheid past bij een volwassen rechtsstaat?

Over deze en andere vragen discussiëren voormalig actievoerder (en inmiddels ook voormalig kamerlid) Wijnand Duyvendak, de Rotterdamse filosoof Gijs van Oenen, anti-militarist en journalist Willem de Haan en publicist Jaffe Vink. Voorzitter van het debat is Hans Harbers.

Debatcentrum DwarsDiep

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Zie ook

Christophe Brochard
Evolution in the urban jungle
English

In the wake of the world's most successful animal species, humans, many animals and plants have expanded their habitat to the city.

Kenniscafé Groningen
Michel Vols, José Heesink en Esther van der Leij
Nederlands

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… I