Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

The Times They are A-Changin’

Actievoeren en Burgerlijke Ongehoorzaamheid
Wijnand Duyvendak, Gijs van Oenen, Willem de Haan, Jaffe Vink, Hans Harbers

Het heroïsche actieverleden van GroenLinkser Wijnand Duyvendak leidt anno nu niet bepaald tot gejuich of bewondering. Velen zien inbraak in ministeries en het openbaarmaken van privadressen van ambtenaren eerder als een misdrijf dan als legitiem middel om de wereld te verbeteren. Het klimaat is wat actievoeren betreft beslist veranderd. Alom klinkt de roep om dienrenbevrijders te straffen en kraken te verbieden. Sterker nog: het woord terreur is al gevallen. Greenpeace krijgt serieuze kritiek als het stenen dumpt in de overbeviste Noordzee en sommige Kamerleden krijgen het ‘rambam’ van gesubsidieerde dwarsliggers als Milieudefensie.

Is een nadere begrenzing aan actievoeren en burgerlijke ongehoorzaamheid nodig? Hebben we in het verleden te veel gedoogd? Kun je volstaan met het verwijzen naar de wet en weet je dan wat done en not done is? Is burgerlijke ongehoorzaamheid niet ook een zinvolle uitlaatklep voor maatschappelijke onvrede? En een vrijplaats voor experimenten met wet- en regelgeving die de rechtsstaat juist versterken? Met andere woorden: hoeveel burgerlijke ongehoorzaamheid past bij een volwassen rechtsstaat?

Over deze en andere vragen discussiëren voormalig actievoerder (en inmiddels ook voormalig kamerlid) Wijnand Duyvendak, de Rotterdamse filosoof Gijs van Oenen, anti-militarist en journalist Willem de Haan en publicist Jaffe Vink. Voorzitter van het debat is Hans Harbers.

Debatcentrum DwarsDiep

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Zie ook

Placeholder
Nederlands

                        Ruimte en tijd zijn niet omstandigheden waarin 
                         wij leven, maar manieren waarop wij denken.

Arie Dijkstra, Ruud Kortekaas, Frank Brook
De roes van verslaving
Nederlands

De meerderheid van de bevolking gebruikt 'roes opwekkende middelen'. Maar wanneer gaat het over in verslaving?

Placeholder
Jij en je mobiel | Civil Journalism - Iedereen journalist?
Nederlands

Op 11 april 2008 staat filmtheater Images een hele dag in het teken van de mobiele telefoon als camera.