Skip to main content
In series
Nederlands
Location

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 7,50 / € 5,- SG-kortingspas en studenten

Vals spel

Nieuw licht op sport, macht en geld
Bert Wagendorp, Jan Mulder en Bert Otten

Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht met journalist en columnist Bert Wagendorp over zijn essay Vals spel waarin hij zijn visie geeft op de verwevenheid van sport, macht en geld. Dreigt door de professionalisering van de sport het spel verloren te gaan? Coreferenten zijn schrijver, sportanalist en oud-voetballer Jan Mulder en hoogleraar neuromechanica en oud-wielrenner Bert Otten.

In 1938 waarschuwde Johan Huizinga in het beroemde Homo ludens dat door de technische en wetenschappelijke professionalisering van de sport 'de eigenlijke stemming van het spel dreigt teloor te gaan'. Vandaag de dag zien we het resultaat daarvan. Sport beheerst het nieuws, niet door het spel maar vanwege de knikkers, de schandalen en het geweld. In Vals spel vraagt Bert Wagendorp zich af of deze ontwikkeling moet worden gekeerd, en of dat eigenlijk zou kunnen.

Bert Wagendorp is wielerfanaat, journalist en columnist voor de Volkskrant, en schrijver van onder meer de veelgeprezen bestseller Ventoux, de roman Masser Brock en de rockopera Lance the Rise and Fall.

Jan Mulder is schrijver, columnist, sportanalist en oud-voetballer. Hij speelde als profvoetballer bij Anderlecht en Ajax. Na beëindiging van zijn sportcarrière schrijft hij korte verhalen, columns en reportages in onder andere de Volkskrant, Elsevier en Humo. Daarnaast werkt hij als analyticus voor de Nederlandse en Vlaamse televisie.

Bert Otten is hoogleraar neuromechanica bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de RUG/UMCG en oud-wielrenner. Hij deed onderzoek voor topsporters als Bauke Mollema, Epke Zonderland, Ireen Wüst en Dafne Schippers.

DE BEDENKERS VAN NIEUW LICHT
Coen Simon is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles

Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken

Ticketverkoop gaat via Bijzondere Locaties Groningen. Kosten per online bestelling zijn 1,50 euro. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47), Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Studium Generale (Oude Boteringestraat 13).

Also in this series

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Abdelkader Benali
Racisme uitgelegd aan onszelf
Nederlands

Hoe zijn racisme en tolerantie de afgelopen decennia veranderd?

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Frank Koerselman
Nederlands

Vroeger was het enige recht van de vrouw het aanrecht en de man was de baas in het gezin. Maar tijden veranderen.

Coen Simon
Als waarheid een kwestie van smaak wordt
Nederlands

We kunnen alles geloven, zonder buiten de boot te vallen. Want wat je ook bent, klimaatontkenner, marxist of neoliberaal, je hebt altijd genoeg volgers in je bubbel.

See also

Placeholder
Thomas W. Laqueur
Writing Cultural Histories
English

The ancient Greek Philosopher Diogenes the Cynic was perhaps the first to tell the plausible and, at the same time, impossible truth that the dead human body really is nothing,

Kenniscafé Groningen
Michel Vols, José Heesink en Esther van der Leij
Nederlands

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… I

Placeholder
Arend-Jan Boekestijn, Lau Schulpen, Ronald Ohlsen, Rudy Lentze, Koos Dijksterhuis
Twistgesprek over ontwikkelingssamenwerking
Nederlands

Nederland is al meer dan vijftig jaar een van de koplopers op het mondiale toneel van de ontwikkelingssamenwerking. Maar die positie is niet onomstreden.