Skip to main content
Theme
Nederlands
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Voeding, immuniteit en gedragsproblemen

Huub Savelkoul

Veel kinderen met een verstoorde afweer vertonen gedragsproblemen zoals ADHD. Kunnen gezonde voeding en uitgekiende diëten deze gedragsstoornissen doen verminderen?

Veel kinderen met een verstoorde afweer vertonen gedragsproblemen. Omgekeerd vertonen veel kinderen met gedragsproblemen verstoringen in hun immuunsysteem, waardoor weer ongewenste reacties op voeding ontstaan. Dit kan leiden tot een voedselallergie of, vaker, een voedselovergevoeligheid. Maar ook tot een verminderde afweer tegen infecties. Uit onderzoek naar ADHD van de Universiteit Wageningen blijkt dat er een complexe interactie is tussen voeding, immuniteit en gedrag. Erfelijke en omgevingsfactoren bepalen het risico op het ontwikkelen van de stoornis ADHD. Componenten in de voeding beïnvloeden diverse genen en hun activiteit. En sommige van deze genen blijken een rol te spelen in het immuunsysteem. Maar kunnen we ook stellen dat gezonde voeding gedragsstoornissen kan doen verminderen?
Er zijn steeds meer leerlingen met afwijkend gedrag. Voeding zal lang niet altijd een oplossing bieden voor het gedragsprobleem, maar het is wel nuttig om de invloed van gezonde voeding op zowel het brein als het immuunsysteem te onderzoeken en te bediscussiëren. 

Huub F.J. Savelkoul is hoogleraar en hoofd van de Celbiologie en Immunologie Groep van Wageningen Universiteit. In 2014 werd hij Teacher of the Year. 

Also in this series

See also

Ellen Nollen, Eddy van der Zee en Jeroen de Vries
Oorzaken en bestrijding
Nederlands

De kans dat we Alzheimer op termijn kunnen voorkomen neemt toe. Maar de kern van het ziekteproces begrijpen we nog steeds niet.

J.C. Kapteyn Lezing
Hans Clevers
Nederlands

Stamcellen staan aan de basis van alle leven. In volwassen organen worden oude cellen continu vervangen door middel van celdeling van stamcellen.

Henkjan Honing, Carel ten Cate, Yuri Honing
Nederlands

Een duif kan componisten van elkaar onderscheiden, geelkuifkaketoe Snowball danst op de maat en een spreeuw kan toonladders herkennen.