Skip to main content
Placeholder
Theme
Nederlands

Voorjaarsklassiekers

The Third Man | The Night of the Hunter | Stalker

3 x film met inleiding Februari/maart/april 2007
Van echte filmklassiekers geniet je het meeste in de bioscoop. Filmtheater Images en Studium Generale selecteerden weer drie prachtfilms die niet in het vergeetboek thuis horen. Bovendien zijn drie inleiders bereid gevonden hun visie op de film te geven.

 The Third Man
Regie: Carol Reed (Verenigd Koninkrijk 1949, zwart-wit 100 minuten, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld)
Inleiding door RUG-anglist dr. Hans Jansen
scheiding-lezing
Daum: Woensdag 21 februari  2007
scheiding-lezing
Dé klassieke thriller naar Graham Greene. Op zoek naar de achtergronden van de mysterieuze dood van zijn vriend Harry Lime (Orson Welles), begeeft de opgeruimde en enigzins naïeve puplschrijver Holly Martins (Joseph Cotten) zich in de achterbuurten van een door de oorlog getekend Wenen. Hij stuit daarbij op een misdadig netwerk dat zich verrijkt over de ruggen van de verarmde Europeanen en dat optimaal gebruik maakt van de militaire sectoren waarin de stad door de geallieerden is opgedeeld. Het onheilszwangere The Third Man is alles wat je van een zwerende, door koorts gedreven nachtmerrie macht verwachten. En dat alles begeleid door spookachtige klanken van de citer.


The Night of the HUnter
Regie: Charles Laughton (Verenigde Staten 1955, zwart-wit 90 minuten, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld) 
Inleiding door historicues prof. Doeko Bosscher
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 21 maart 2007
scheiding-lezing
De legendarische Britse acteur Charles Laughton regisseerde maar één film, maar die was meteen een voltreffer. Het verhaal speelt zich af in de arme Amerikaanse staat West-Verginia tijden de donkere depressiejaren. Om zijn familie te kunnen onderhouden pleegt Ben Harper een bankoverval, waarbij twee mensen worden gedood. Zijn kinderen John en Pearl verstoppen de buit van 10.000 dollar. In de gevangenis deelt Harper een cel met de louche 'predikant'Harry Powell (Robert Mitchum in een van zijn gemeenste, maar ook een van zijn beste rollen). Na zijn vrijlating wil Powell koste wat het kost het geld in handen krijgen...


Stalker
Regie: Andrei Tarkovski (Sovjet-Unie 1979, kleur 163 minuten, Ruissisch gesproken, Nederlands ondertiteld)
Inleiding door prof. Douwe Draaisma, psychologiehistoricus
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 25 april 2007
scheiding-lezing
Een meteoriet vernietigde jaren geleden een dorpje in het Russische binnenland. Nu is het gebied afgezet en verboden terrein. De geheimzinnige gids Stalker is bereid een schrijver en een wetenschapper door deze "Zone" te leiden. Een gevaarlijke tocht naar de "Kamer", waar naar verluid hun diepste wensen zullen worden verwezenlijkt. De onzekerheid over wat hun diepste wens werkelijk is bereikt haar hoogtepunt als het drietal het einddoel nadert. Schitterend vormgegeven odyssee werd een culthit in de jaren tachtig. Een indrukwekkend hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.

See also

Placeholder
Le Salaire de la Peur | Glimlach van een zomernacht | Cet obscur Object de Désir
Nederlands

3x film met inleiding

Tilman Andris en Victor Mids
Nederlands

Goochelaar en filosoof Tilman Andris en neurocognitief illusionist Victor Mids tonen een magische wereld vol illusies en manipulaties.