Skip to main content
In series
Nederlands
Location

Harmoniegebouw: Onder de Bogen
Oude Kijk in 't Jatstraat 26
Groningen
Netherlands

Tickets
€3,-/gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Waarom is de een gelukkiger dan de ander?

Meike Bartels

De een geeft een 8 aan zijn leven de andere een 5. De een voelt zich bijna altijd gelukkig, de ander maar af en toe. Waar komen deze verschillen in geluksgevoel vandaan?
Aan de hand van de waardevolle data van tweelingen en hun familieleden laat Meike Bartels  zien dat verschillen in geluksgvoel voor een deel komen doordat mensen genetisch van elkaar verschillen. Dit blijkt uit een groot internationale onderzoek dat de eerste genetische varianten voor geluk heeft gevonden. Hoe gaat dit onderzoek in zijn werk en wat betekent het nu eigenlijk als geluk voor een deel erfelijk bepaald is? Kunnen we er dan niks aan veranderen? Moeten we nu juist wel of niet een gelukstraining volgen? Een lezing over de nieuwste resultaten van het tweeling- en geluksonderzoek.

Meike Bartels is University Research Chair Professor in Genetics and Wellbeing bij de afdeling Biologische Psychologie van de Vrije Universiteit. Ze studeerde in 1998 af als biologisch psycholoog en begon direct met haar promotieonderzoek bij het Nederlands Tweelingen Register. Tijdens het afronden van haar proefschrift naar gedragsproblemen bij kinderen besefte ze dat een klein deel van de bevolking problemen ontwikkelt maar dat het met een groot deel van de bevolking ook heel goed gaat, en ging zich richten op de oorzaken van verschillen in geluksgevoel. In 2014 is ze tot hoogleraar benoemd in het University Research Chair programma van de Vrije Universiteit.

Also in this series

See also

Bruce Cameron Reed
How Nuclear Physics Changed the World
English

The development of nuclear weapons during the Manhattan Project is one of the most significant scientific events of the twentieth century.

Placeholder
Andrew Hamilton
Inside and Out
English

A black hole is a region of space in which the gravitational field is so powerful that nothing, not even light, can escape.