Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

‘Zo zijn jongens nu eenmaal!’ ADHD in historisch perspectief

Angela Crott

Nog niet zo lang geleden werden jongens gezien als mannen-in-wording, brutaal gedrag hoorde erbij. Tegenwoordig is baldadig en brutaal gedrag een probleem, vooral in de klas.

Begin twintigste eeuw werden jongens nog gezien als mannen-in-wording, op weg naar een belangrijke rol in de maatschappij. Dat ze in de tussentijd brutaal en baldadig waren, hoorde erbij. Tegenwoordig zijn diezelfde eigenschappen een probleem, vooral in de klas. Jongens zijn niet veranderd, wel veranderd is hoe opvoeders naar hen kijken. Welke maatschappelijke ontwikkelingen leidden ertoe dat de lawaai-, actie-, geldings-, en exploratiedrang van jongens in een steeds negatiever daglicht kwam te staan en nu zelfs gemedicaliseerd wordt?
         
Angela Crott studeerde aan de pedagogische academie Heerlen, was onderwijzeres en studeerde tussen 1990 en 1995 geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 2004 verscheen haar boek Is mijn zoon een macho? Over het opvoeden van jongens. In 2011 volgde haar proefschrift Van hoop des vaderlands naar ADHD’er. Het beeld van de jongen in opvoedingsliteratuur (1882-2005).

Georganiseerd ism. Lectoraat Integraal Jeugdbeleid, Hanzehogeschool Groningen

buttonPpt Powerpoint presentatie Angela Crott

Ook in deze serie

Zie ook

Bruno Latour
On the Forms of Knowledge Proper to Religious Beings
English

Is it possible to describe the relation between believers and their divinities in a more nuanced way, rather than sticking to the dichotomy of ‘knowledge’ versus ‘belief’?

Dick Swaab en Barend van Heusden
Nederlands

Hoe werkt ons brein? Wat leert Dick Swaab's nieuwe boek Ons creatieve brein ons over creativiteit en over kunst?