Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

Suiciderisico bij jongeren: alles of niets

Psychotherapie helpt!
Ad Kerkhof

Download de ppt-presentatie van Ad Kerkhof hier

Psychotherapie kan het alles of niets karakter van het suïcidale denken bij jongeren doorbreken.

Een gezinstherapie vormt de basis van elke psychotherapeutische interventie voor suiciderisico bij jongeren. Depressies bij jongeren kunnen plotseling dodelijk toeslaan. De hele toekomst is zwart, het heden is ondraaglijk en het verleden is totaal mislukt. Mijn karakter is walgelijk en ik schaam me voor mijn gedachten. Ik ben een kluns en een loser. Niemand houdt van mij. Ik ben mijn familie alleen maar tot last. Het zal nooit meer beter worden.
De werkelijkheid is gelukkig niet zo zwart-wit en psychotherapie kan jongeren helpen minder somber tegen het leven aan te kijken. Psychotherapie kan dit alles of niets karakter van het suïcidale denken doorbreken en voorkomen dat de jongere terugvalt. In deze lezing worden levensreddende interventies besproken. Uitgangspunten voor het contact en de psychotherapeutische behandeling worden ontleend aan de Multidisciplinaire Richtlijn voor de Diagnostiek en Behandeling van Suicidaal Gedrag. Deze wordt sinds kort door alle professionals in Nederland gebruikt, maar helaas nog niet overal toegepast.
Er bestaan al succesvolle behandelingen, maar er moeten ook meer effectieve interventies ontwikkeld worden, zoals nieuwe psychodynamische en cognitieve gedragstherapieën van dwangmatig piekeren en twijfelen, behandeling met flash-forwards (EMDR), en online-behandelingen. Daarbij is het belangrijk dat de naasten van de jongeren bij de behandeling worden betrokken. Een gezinstherapie vormt de basis van elke psychotherapeutische interventie voor suicidale jongeren.

Ad Kerkhof is hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suicidepreventie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Publiceerde vele artikelen, boeken en hoofdstukken over suicide en suicidepreventie. Hij was een van de auteurs van de Multidisciplinaire richtlijn voor de Diagnostiek en Behandeling van Suicidaal gedrag (2012) en adviseert de overheid bij het beleid t.a.v. suicidepreventie. 
Hij is ook een ervaren clinicus in de behandeling van depressie en suiciderisico, en helpt nabestaanden een reconstructie te maken van de aanloop tot de suicide van hun dierbare en hun verdriet te verdragen. Momenteel is hij voorzitter van het bestuur van de Amsterdamse Stichting voor Postdoctoraal Onderwijs in de GGZ. 

De Pieter Boeke Lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, studievereniging Psychologie Groningen. 

Ook in deze serie

Zie ook

Marjan Minnesma
English

In an interactive Energy Lecture, Marjan Minnesma will discuss the possibility of the Netherlands being 100% sustainable by 2030 and show what has to be done to reach this

Placeholder
Jonathan Israel
English

Some scholars believe the Enlightenment began with eighteenth-century French philosophers such as Voltaire and Rousseau, whereas others trace its origins to England and to Newto