Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Aardbevingen

Rob Govers

Bijna ieder jaar eisen aardbevingen slachtoffers en veroorzaken ze enorme schade. Recentelijk nog in Haïti en Chili. De aardbeving in Chili had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter, dat is 700 tot 800 keer krachtiger dan de aardbeving in Haïti. Daarnaast veroorzaakte de Chileense aardbeving een tsunami, met een verwachte hoogte van 3 meter, hoog genoeg voor de autoriteiten om te besluiten iedereen die bij de kust van Hawaï woont te evacueren. Gelukkig zijn dit geen dagelijkse taferelen. Wel komen aardbevingen dagelijks voor over de hele wereld, gemiddeld 8.000 per dag, omgerekend is dat er één per elke 11 seconde. Hoe ontstaat een aardbeving en wat veroorzaakt de tsunami die er soms op volgt? Ondanks voorspellingen van aardbevingen en tsunami’s moeten we nog vaak toezien hoe deze natuurrampen vernietigend toeslaan. Hoe nauwkeurig zijn aardbevingen te voorspellen en wat zijn de maatregelen die we kunnen treffen tegen dit natuurgeweld?

Rob Govers studeerde geofysica aan de Universiteit Utrecht. Gedurende twee jaar werkte hij als postdoctoraal onderzoeker aan Penn State University. Sinds 1995 werkt Govers aan de Universiteit Utrecht als docent en onderzoeker op het gebied
van de platentektoniek.

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Hans de Vries, Olivier de Hon, Hidde Haisma & Gerard Kemkers
Nederlands

Er is veel verwarring over doping in de sport. Welke middelen werken echt prestatie verhogend en welke niet? Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen.

André Aleman met coreferent Jacob Jolij
Over de rol van bewust leven
Nederlands

Onderzoek heeft aangetoond dat onbewuste processen in ons brein een grote invloed kunnen hebben op ons gedrag.