Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Academiegebouw
Groningen
Nederland

Tickets
zijn op dit moment niet meer verkrijgbaar. Ervaring leert echter dat er altijd stoelen leegblijven omdat mensen mét kaarten niet komen opdagen. Probeer het dus gewoon aan de zaal, grote kans dat het toch nog lukt!

De Iceman

Een medisch raadsel ontrafeld?
Wim 'Iceman' Hof en Matthijs Kox
Twee uur lang in een bak met ijs zitten. Wat Wim Hof kan, is medisch gezien niet mogelijk. Waar een ongetraind persoon waarschijnlijk zou sterven door onderkoeling, heeft Wim dat risico nooit gelopen. Hoe kan dat? Wetenschapper Matthijs Kox deed onderzoek naar Wim Hof’s methode.
 
Bijna twee uur lang  in een cabine staan tot de nek gevuld met 700 kilogram aan ijsblokjes lijkt een onmogelijke prestatie. Voor een beklimming van de grootste en koudste gebergten ter wereld in een korte broek moet je haast wel bovenmenselijk zijn. Maar ‘Iceman’ Wim Hof kan het. Waar een ongetraind persoon waarschijnlijk zou sterven door onderkoeling en een te lage lichaamstemperatuur, heeft hij dat risico nooit gelopen. Zijn lichaamstemperatuur bleef constant rond de 37 graden. En hij claimt ook nog dat hij zelf invloed kan uitoefenen op zijn immuunsysteem. Medisch gezien leek dat onmogelijk, maar de Iceman zegt een methode te hebben ontwikkeld die iedereen kan leren: met ademhaling- en meditatieoefeningen kun je je afweer onderdrukken en kan je lichaam de confrontatie met de kou aan. Onderzoeker Matthijs Kox ging de uitdaging aan; samen met zijn collega’s van de Radboud Universiteit onderzocht hij 12 gezonde proefpersonen nadat ze een 10 daagse training van  Wim Hof hadden gehad en vergeleek ze met 12 ongetrainde proefpersonen. De uitkomst: voor het eerst werd wetenschappelijk bewezen dat mensen bewuste controle kunnen uitoefenen op de automatische processen in hun lijf. Maar hoe werkt die methode precies? Wat betekent dit resultaat echter voor de medische wetenschap? En wat zijn praktische tips om de kou te weerstaan?
Wim Hof is expert op het gebied van diverse meditatietechnieken waarmee hij zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. Vanuit het bedrijf Innerfire geeft hij trainingen in zijn methode. Hof is houder van 21 Guinness World Records en auteur van o.a. Becoming the Iceman.
Matthijs Kox is wetenschappelijk onderzoeker op de Intensive Care afdeling van het Radboudumc en verrichtte diverse onderzoeken aan Wim Hof en zijn leerlingen. Kox en zijn collega’s proberen een wetenschappelijke verklaring te vinden voor de effecten van Hof’s methode en onderzoeken de effecten op het immuunsysteem.

Zie ook

Sijbren Otto, Marco Spaans en Marnix Medema
Nederlands

Leven creëren uit het niets, chemici proberen het al jaren. Het gaat niet alleen om de combinatie van de juiste ingrediënten, het is een zoektocht naar een ‘magic trick’.