Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4 / € 2 voor SG-pashouders / gratis voor studenten

De man is geen jager

Jelto Drenth

De mens is verbluffend gevarieerd, in doen en laten, in gedachten, in gevoelens. Dat geldt zeker ook voor ‘seksualiteit’. Juist bij seks lijkt de waarneming haast reflexmatig gekleurd te worden door het gegeven dat er twee seksen zijn.
Er wordt onnodig veel gerubriceerd in triviale man-vrouw-stereotypen. Seksuologen zien een bovengemiddeld breed scala aan seksuele fenomenen, zowel wat betreft gedrag, alsook beleving en fantasie. Wanneer seksuologen zich verdiepen in een hulpvrager, dan moeten ze zich niet laten beperken door het blote feit dat deze XX, dan wel XY is. Valkuilen te over: een man heeft altijd zin, vrouwen zijn empathischer, coïtuspijn is een typische vrouwen­klacht, man is polygamous, woman monogamous. Anderzijds is genderverschillen compleet uitvlakken ook niet verstandig: het seksuologische onderzoeksterrein levert namelijk ook wonderlijke vondsten op, waarin sekse wel degelijk een rol speelt.

Jelto Drenth is arts-seksuoloog. Van 1972 tot 2011 werkte hij bij de Rutgersstichting (landelijk kenniscentrum seksualiteit en anticonceptie). Hij was tweede voor­zitter van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie en stimulator bij de totstand­ko­ming van het register van seksuologen-NVVS. Drenth schreef veel artikelen in het Tijdschrift voor Seksuologie en twee boeken voor het grote publiek: De Oorsprong van de Wereld (2001) en De man is geen jager (2016). In 1991 was hij mede-auteur van de videoserie Je Lust en je Leven (met Goedele Liekens).

Na afloop van de lezing verkoopt Drenth zijn boek De man is geen jager.

Ook in deze serie

Zie ook

Introduction/discussion: Jan Kornelis Dijkstra, Assistant Professor of Sociology
English

UK, 1963, 92 min, directed by Peter Brook

Nancy Bauer
A Philosophical Approach
English

Using pornography as an example, Nancy Bauer suggests that philosophers are inclined to miss the mark when it comes to understanding real-world phenomena:  their theories d