Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

Clicktivisme, #-revoluties en een opstand van de elite

Eva Rovers en Coen Simon

Twee korte lezingen, gevolgd door een debat o.l.v. Stefan van der Poel

Clicktivisme en #-revoluties – Eva Rovers
Om een dictator af te zetten heb je niet meer nodig dan een Facebook-pagina en een Twitter-account. Zo leek het tenminste even in de euforie van de Arabische Lente, toen in een mum van tijd miljoenen mensen met hulp van social media in opstand kwamen en hun dictators ten val brachten. Maar de euforie was van korte duur. Dat geldt ook voor de vele hashtag-revoluties die om de haverklap worden uitgeroepen. Waarom heeft #blacklivesmatter wel een duurzame verandering in gang gezet, maar veel andere hashtag-revoluties niet? En dragen online petities bij aan een betere wereld? Eva Rovers vertelt over de mythes en mogelijkheden van online verzet.

Opstand van de elite – Coen Simon
Kunst en cultuur bestaan niet zonder verzet. Er moeten immers altijd weer nieuwe beelden worden gevonden voor de voortdurend verschuivende maatschappelijke verhoudingen. Eind jaren zestig zouden Aktie Tomaat en Aktie Notenkraker een eind maken aan een elitaire kunst- en theatercultuur. Nu iedereen erover mag meepraten blijkt kunst verworden tot een neoliberale behoeftebevrediging en is cultuur overgeleverd aan de populistische beeldenstorm tegen sesksime, kinderporno, racisme, fascisme en zogenaamde linkse kunst. Coen Simon pleit voor een herleving van de kunstkritiek en een opstand van de elite. Aktie Delikaat!

Eva Rovers schreef de veelgeprezen biografieën van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller en schrijver/televisiemaker Boudewijn Büch. Vorig jaar publiceerde zij het filosofische pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin zij de filosofie van Albert Camus gebruikte om nieuw licht te werpen op opstand in digitale tijden. Na de lezing is haar nieuwe boek Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen, dat de dag erna, op 24 april, officieel wordt gepresenteerd.

Coen Simon is schrijver en filosoof en maakte naam met Zo begint iedere ziener, Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. Voor En toen wisten we alles ontving hij de Socratesbeker. De jury schreef daarover: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.' Vorig jaar verscheen van hem Oordeel zelf. Waarom niemand hetzelfde wil en iedereen hetzelfde doet.

Stefan van der Poel is Universitair docent bij de sectie Eigentijdse geschiedenis aan de RUG en tevens bestuurslid van de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), met financiële steun van Provincie Groningen, het Vfonds en Jaar van het Verzet 2018.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Een avond over Nationale Volksliederen
Nederlands

Wij Nederlanders hebben niet zo veel met ons volkslied. De tekst is raadselachtig, de muziek in onze oren te pompeus.