Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Grizzly man

Documentaire, Engels met Nederlandse ondertitels
Inleiding: Martin Drenthen

Timothy Treadwell leefde dertien jaar lang elke zomer tussen een groep wilde grizzlyberen, om uiteindelijk door een van zijn beren te worden opgegeten.

Grizzley Man is een docudrama over Timothy Treadwell, die dertien jaar lang elke zomer naar de wildernis van Alaska trok om te leven tussen een groep wilde grizzlyberen, en uiteindelijk door een van zijn beren te worden opgegeten. Werner Herzog bewerkte de honderden uren videomateriaal die Timothy achterliet tot een fascinerende film. Milieufilosoof Martin Drenthen leidt de film in met een lezing over ‘Grizzy Man en ons paradoxale verlangen naar wildheid’.
Onze verhouding tot de natuur is tegenwoordig chronisch dubbelzinnig. We zijn geïnteresseerd in natuur die aan onze controle ontsnapt en gefascineerd door de grenzen van onze beschikkingsmacht. Maar in ons verlangen de maatschappij te ontvluchten nemen we onszelf onvermijdelijk mee. We lopen met hightech gadgets beladen door de natuur op zoek naar authentieke ervaringen van wildheid. Dreigen we de wildernis niet juist kwijt te raken door de manier waarop we ons verlangen naar wildheid vormgeven?
 
Martin Drenthen is milieufilosoof en werkt als universitair hoofddocent Filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij is coördinator van het Centre for Nature and Society, onderdeel van het Institute for Science, Innovation and Society van de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar verschillende thema's in de toegepaste ethiek, met name de milieufilosofie. Hij promoveerde in 2003 op een onderzoek naar de betekenis van Nietzsche's moraalkritiek voor de hedendaagse milieuethiek, en morele betekenis van wildheid in ethische debatten rondom natuurontwikkeling. De laatste tijd richt zijn onderzoek zich op ethische en filosofische kwesties rond de verhouding tussen mens en landschap. Sinds begin 2013 is hij projectleider van een VIDI onderzoeksproject ‘Reading the Landscape’.

Ook in deze serie

Speelfilm, Duits met Engelse ondertitels
Inleiding: Gerrit Breeuwsma
Jeder für sich und Gott gegen alle
Nederlands

De 16-jarige vondeling Kaspar Hauser die op 26 mei 1828 uit het niets leek op te duiken, is een bron voor speculatie en mythevorming.

Zie ook

Luuc Kooijmans, Otto Bleker, Frank IJpma en Cisca Griffioen
Interview, lezingen en rondleidingen
Nederlands

De anatomische preparaten van 'doodskunstenaar' Frederik Ruysch zijn wereldberoemd. Artsen en historici vertellen over zijn werk.

Nederlands

Voor niets gaat de zon op. Iedere dag. Maar de zon en het zonlicht zijn, voor wie zich hierin verdiept en de schoonheid wil zien, helemaal geen alledaagse verschijnselen.