Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Verliefdheid

Prof.dr. Ad Vingerhoets

Vlinders in je buik, een gebrekkige eetlust en voortdurend denken aan die ene ander... De kenner weet het al: een ernstig geval van verliefdheid. De wetenschap is nog niet zo heel lang in verliefdheid geïnteresseerd. Wat is verliefdheid eigenlijk?
Is liefde een ziekte of een psychische aandoening? Een nuttige emotie? Een nutteloos restverschijnsel uit de oertijd of een belangrijk eigentijds fenomeen? Een chemisch proces dat vooral in onze hersenen is te traceren? Deze lezing beweegt zich heen en weer tussen een klinische ontmaskering van verliefdheid en pure verwondering over al het moois dat liefde heet. Op basis van inzichten uit verschillende wetenschappen komt Ad Vingerhoets aan het eind van zijn lezing met een aantal do’s and don’ts voor verliefden. Gouden tip: ga samen hardlopen of naar een griezelfilm!

Prof.dr. A.J.J.M.(Ad) Vingerhoets is aan de Universiteit van Tilburg verbonden en werkzaam op het terrein van de klinische gezondheidspsychologie. Zijn expertise ligt met name op het gebied van stress, emoties, en kwaliteit van leven. Zijn bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar huilen, stress en vrije tijd, en de ontwikkeling van nieuwe meetmethoden voor het meten van deze aspecten. Samen met Miranda van Tilburg schreef hij het boek De ondraaglijke lichtheid van de liefde (Rotterdam, Donker, 2005).

Ook in deze serie

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

Zie ook

Placeholder
Roel Borstlap, Ronald Ohlsen, Marian Verkerk
Zorg, ethiek en ouderschap van kinderen met het Downsyndroom
Nederlands

De 21e maart (21-3) is de jaarlijkse Wereld Downdag. Niet toevallig: Downkinderen hebben het 21e chromosoom in drievoud in plaats van in twee-.

Placeholder
Oerknal, oerleven en oermens
Nederlands

Hoe is de wereld om ons heen ontstaan? Hoe ontwikkelde zich uit een oersoep materie en uiteindelijk zelfs leven?