Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 01:00
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht

Groningse Nacht van de Filosofie

Paul Cliteur, Jannah Loontjens, Gummbah e.v.a.

De mens mag dan een cognitief wezen zijn, we stuntelen wat af. En stuntelen mag tijdens deze zevende editie van de Groningse Nacht van de Filosofie!

'Ik stuntel, dus ik ben'
Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie kijken we in een keuzeprogramma met meer dan 25 sprekers vanuit allerlei invalshoeken naar de stuntelende en falende mens.

En verder?
Wat de nacht nog meer biedt: faalfitness van het Instituut voor Faalkunde, burn-out van de peuter, errors in science, complottheorieën, Wijsheid op Wielen, de overbodige mens, de digitale faalmuur en meer.

Zie voor meer informatie ook www.groningerforum.nl/filosofie

Timetable

Eerste namen

Paul Cliteur, rechtsgeleerde en filosoof, spreekt over Theoterrorisme. In zijn meest recente boek Theoterrorism v. Freedom of Speech doet hij uit de doeken hoe met name het Islamitische Theoterrorisme zich richt tegen de Westerse secularisatie en vrijheid van meningsuiting.

Jannah Loontjens is schrijver. In 2007 verscheen haar eerste roman Veel geluk (2007). Haar tweede roman Hoe laat eigenlijk  (2011) en werd genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs. Daarnaast publiceerde Loontjens ook nog een aantal dichtbundels en schrijft ze opiniestukken en recensies voor Trouw, NRC en de Volkskrant.

Gummbah is weer flink op dreef in zijn nieuwe spraakmakende programma Sexboerderij Het Gouden Kalf waarin literatuur en cinema een absurd verbond sluiten. Nieuwe, net niet verschenen boeken worden door hem voor het voetlicht gebracht, gelardeerd met korte films van Leonard Bedaux. Misschien wel het geestigste en meest originele wat er op de Nederlandse podia te beleven valt.

René ten Bos is Denker des Vaderlands. Hij richt zich op het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens invloed uitoefent op het klimaat, de oceanen en de aarde zelf. In zijn boek Dwalen in het Antopoceen (2017) constateerde hij al een enorme verdwazing in onze samenleving ten aanzien van klimaatverandering.

Désanne van Brederode, filosoof en schrijver, pleit voor stuntelen in de liefde. Denken en praten zijn niet altijd wondermiddelen in liefdesrelaties om elkaar te vinden én te behouden; misverstanden, onbegrip en gefrustreerde verlangens hebben ook hun eigen schoonheid en waarde, die zich vaak pas traag onthult.

Jabik Veenbaas spreekt over de brief aan Seneca en andere filosofische gedichten. Hij publiceerde zeven gedichtenbundels. In 2011 publiceerde Veenbaas zijn eerste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel: Om de zee te bevaren. Bert Bevers noteerde over deze bundel in De Auteur: 'Dit is ontroerende, beklijvende poëzie.'

Thijs Lijster is docent Kunst- en Cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts (2016), werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. Hij publiceert regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M. 

Margit Vegter - Herken je dat, dat je opeens anders tegen de dingen aankijkt? En dat iemand precies de juiste vraag stelt? Of dat je ergens waar je heel zeker over was, opeens gaat betwijfelen? Margit Vegter van Bedrijf de Wijsheid zit in een knusse caravan voor je klaar voor een mini filosofisch consult, waarbij ze jou en je gedachtes eens stevig aan de tand voelt.

Dr. Robert Prey & Marit de Jong - What happens when the people who perceive us are socio-technical systems instead of fellow human-beings? What could be the effects when these systems misrecognize us? Dr. Robert Prey is an Assistant Professor at the Center for Media and Journalism Studies. Together with Marit de Jong, student Media Studies and Philosophy at the University of Groningen, he presents the (mis)recognized by algorithms.

Ad Verbrugge spreekt over zijn meest recente publicatie Het goede leven & de vrije markt (2018). Hij is docent Sociale- en Culurele filosofie en Filosofie van de economie aan de Vrije Universiteit te Amterdam. Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland en Centrum Èthos.

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Wijsbegeerte, Studium Generale en het Groninger Forum.

 

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Michel Vols, José Heesink en Esther van der Leij
Nederlands

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… I