Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Kunst: wat heb je eraan?

Barend van Heusden, René Boomkens, Valentijn Fit, column door Pascal Gielen

De boodschap in de huidige bezuinigingswoede is duidelijk: niet de Raad voor Cultuur of andere deskundigen moeten bepalen wat goede kunst is, maar het publiek. Maar wat is de waarde van kunst voor de maatschappij?

Kunst wordt weggezet in het rijtje linkse hobby’s: het slurpt belastinggeld en levert niet direct iets op. Kunst is voor een kleine groep navelstaarders die met de mond vol tanden staan als ze hun ‘liefhebberij’ moeten verantwoorden. Het argument dat kunst onze verbeeldingskracht en kritische houding stimuleert wordt opzij geschoven als elitaire betutteling. De boodschap in de huidige bezuinigingswoede is duidelijk: niet de Raad voor Cultuur of andere deskundigen moeten bepalen wat goede kunst is, maar het publiek.
Kunst is er immers voor de maatschappij. Als het grote publiek niet bereid is ernaartoe te gaan, is er iets fundamenteel verkeerd. Krampachtig wordt de waarde van kunst vervolgens opgehangen aan schijnbaar objectieve criteria als bezoekersaantallen, financiële werfkracht en versterking van de lokale economie. Daarbij lijkt het onderscheid tussen entertainment en kunst te vervagen.
Het is tijd om terug te gaan naar de basisvraag: wat is kunst en waar is het goed voor? Hoe kan je grip krijgen op ‘de waarde van kunst’ voor de maatschappij en het individu? Kun je daar objectieve maatstaven voor opstellen? En moeten we dat willen?

Femke Kramer gaat in gesprek met Barend van Heusden, hoogleraar cultuur & cognitie, over hoe we kunst ervaren en het nut van cultuuronderwijs, René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie en lid van de Raad voor Cultuur, over cultuurbeleid en de maatschappelijke functie van kunst en Valentijn Fit, zakelijk leider van locatietheatergezelschap PeerGroup, over laagdrempeligheid, diversiteit en het inzetten van (podium)kunst als beleidsinstrument.
Kunstsocioloog Pascal Gielen houdt een column over kunst en democratie.

Voorafgaand aan dit Kenniscafe 'Kunst: wat heb je eraan?' vindt de slotconferentie plaats van Creative City Challenge in Groningen: City of Talent: Creative City Challenge-slotcongres

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent en Noordhoff Uitgevers.

Interessante links
RUG-hoogleraar Barend van Heusden Kunst is een gegeven
Youtube René Boomkens over de maatschappelijke waarde van kunst
Locatietheater Noord-Nederland PeerGroup
Adviesorgaan kunst, cultuur en media Raad van Cultuur
Dewereldmorgen.be Dijkbreuk in Nederlandse cultuurbeleid

 

Ook in deze serie

Jetse Goris, Ellen Nollen, Wim van der Molen en Simon Verhulst
UITVERKOCHT!
Nederlands
Hoe werkt het nu eigenlijk, dat ouder worden? Is het proces inderdaad te remmen, of zelfs te stoppen?

Zie ook

Bruce Cameron Reed
How Nuclear Physics Changed the World
English

The development of nuclear weapons during the Manhattan Project is one of the most significant scientific events of the twentieth century.