Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,-/€2,- met SG-kortingspas/gratis voor studenten

Leven op Venus?

Let's ask... Floris van der Tak

Op 14 september 2020 deelde een internationaal team van onderzoekers mee dat zij fosfine in de atmosfeer van Venus hadden gevonden. Dit was groot nieuws omdat deze stof op Aarde uitsluitend door microben wordt geproduceerd. Betekent dit nu dat er mogelijk leven op Venus is? Zo ja, hoe zou dat leven er dan uit kunnen zien? Welke andere verklaringen zijn er mogelijk? En hoe zeker is deze ontdekking überhaupt? We vragen het sterrenkundige Floris van der Tak.

Floris van der Tak is senior onderzoeker bij het nationaal instituut voor ruimteonderzoek SRON, en hoogleraar submillimeter-sterrenkunde aan de RuG. Zijn onderzoek richt zich op de vorming van sterren uit wolken van gas en stof, en de bewoonbaarheid van de planeten die daarbij ontstaan. Hij is onder andere PI van het EU-gefinancierde interdisciplinaire onderzoeksnetwerk oLife, en bestuurslid van het Origins Center, dat onderzoek naar leven in het heelal aanstuurt.

Let's Ask
In Let's Ask (eerder: Ask a Scientist) delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Afbeelding: ESA/MPS/DLR/IDA, M. Pérez-Ayúcar & C. Wilson

Also in this series

Rob Siebelink, Bridget Spoor e.a.
Hoe onafhankelijk is het universiteitsblad?
Nederlands
Bij de Ukrant werken journalisten die onafhankelijk over de universiteit schrijven, maar ze worden ook door de instelling betaalt. Kan dat eigenlijk wel?
Kenneth Manusama - met livestream!
Nederlands
Op 5 november 2024 zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De strijd om het Witte Huis is in volle gang. Terwijl beide kandidaten campagne voeren, lopen er verschillende rechtszaken tegen Trump. Wat voor impact heeft dit op zijn campagne?

See also

DOTliveplanetarium
Govert Schilling
Uitverkocht!
Nederlands

Honderd jaar geleden overleed de Groningse astronoom Jacobus Kapteyn die de term 'dark matter' introduceerde.