Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Nog eentje dan...

De roes van verslaving
Arie Dijkstra, Ruud Kortekaas, Frank Brook

De meerderheid van de bevolking gebruikt 'roes opwekkende middelen'. Maar wanneer gaat het over in verslaving? En kun je de kans op verslaving voorspellen aan de hand van karaktereigenschappen? 

Stoppen met roken, het is een van de bekendste goede voornemens. Toch lukt het veel rokers niet om echt onafhankelijk van sigaretten te worden. Stoppen is extra lastig omdat nicotine - net als andere verslavende middelen zoals drugs en alcohol - niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk verslavend is. Verslaving wordt in de hulpverlening vaak aangeduid met 'problematisch middelengebruik'. Die term geeft al aan dat middelengebruik niet altijd een probleem hoeft te veroorzaken. Sterker nog, de meerderheid van de bevolking gebruikt 'roes opwekkende middelen' zonder zichzelf of anderen schade te berokkenen. Zo is sociaal drinken, gematigde en verantwoorde alcoholconsumptie, algemeen geaccepteerd. Tegelijkertijd is alcoholverslaving een van de meest ernstige en tegelijkertijd meest voorkomende psychische aandoeningen is.
Waarom raken sommige mensen verslaafd en anderen niet? Hoe zit het met gedragsverslavingen, zoals gokken, gamen en werk? Verslaafden worden vaak gezien als zwak en onverantwoord, mensen met weinig doorzettingsvermogen. Maar klopt dat stigma wel? En kan je de kans op verslaving voorspellen aan de hand van karaktereigenschappen?

Bart van de Laar spreekt met Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie en verslaving aan de Rijksuniversiteit Groningen, Ruud Kortekaas, neurowetenschapper bij UMCG/RUG en Frank Brook, senior onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).

Interessante links
Artikel Kennislink Stoppen kun je leren
Artikel Kennislink Ex-verslaafden worden gezien als ‘gevaarlijk’
Website Verslavingszorg Noord Nederland (VNN)

 

 

 

 

 

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

Justin Kroesen, Wouter Slob en Herman Wegter
Het succes van The Passion
Nederlands

Tv-spektakel The Passion is een publiekstrekker. Maar wat blijft er over van het Bijbelse verhaal en de religieuze betekenis?

Debatten, twistgesprekken, mini-colleges & columns
De academie ter discussie! DENK MEE!
Nederlands

Tijdens de Nacht van de Universiteit in het Academiegebouw buigen we ons over de toekomst van de academie. Wat is er mis met de universiteit en hoe kan het beter?