Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kaart / studenten gratis

Ontpillen

Gezond leven. Minder pillen
David van Bodegom

Naarmate we ouder worden gaat er steeds meer in ons lijf haperen. Veel (ouderdoms)kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl, maar veel vaker dan nodig is grijpen we naar pillen.

Te hoge bloeddruk? Pillen voor de bloeddruk. Te hoog cholesterol? Pillen om het cholesterol te verlagen. Te hoge bloedsuikers? Pillen om de suikers weer in het gareel te krijgen. Het zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken maar het onderliggende probleem niet aanpakken. Arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom helpt ons om te ‘ontpillen’. Hoe houd je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? Wat kun je doen om erectiestoornissen te voorkomen? Leer zonder medicijnen met aanpassing van je leefstijl langer gezond te blijven.

David van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is als verouderings-wetenschapper verbonden aan de Leyden Academy, een kennisinstituut op het gebied van vitaliteit en veroudering en is universitair docent bij het LUMC. In de bestseller Oud worden in de praktijk, zet hij samen met de hoogleraar Rudi Westendorp uiteen hoe onze moderne omgeving ons ongezond oud maakt en wat je eraan kunt doen. In 2018 verscheen zijn boek Ontpillen, waarin hij laat zien hoe veel ouderdomsklachten waar mensen nu pillen voor slikken beter kunnen worden opgelost met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine.

Also in this series

Ody Sibon & Marian Verkerk
Wat mag een mensenleven kosten?
Nederlands

We leven in een maakbare wereld. Mensen worden gemiddeld genomen ouder dan ooit dankzij verbeteringen in onze leefomgeving en de ontwikkelingen in de medische wereld.

See also

Sven Gins
Terug naar de Middeleeuwen?
Nederlands

Kunnen we dieren verantwoordelijk houden en straffen voor hun daden? Deze vraag speelt de laatste jaren geregeld in rechtbanken en het publieke debat.