Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kaart / studenten gratis

Pillen en patenten

Waarom zijn onze geneesmiddelen zo duur?
Ellen 't Hoen

De prijzen van nieuwe geneesmiddelen rijzen de pan uit. Een vraagprijs van een paar ton per behandeling is geen zeldzaamheid meer.

Als een geneesmiddelenfabrikant een patent heeft op een geneesmiddel betekent dit vaak ook dat deze een monopoliepositie heeft in de markt. De fabrikant dicteert dan de prijs. Hierdoor staat de overheid met de rug tegen de muur als het gaat om het nemen van effectieve maatregelen tegen een te hoge prijs. Maar is dit wel zo? De overheid geeft patenten af, maar dat geeft het bedrijf nog niet het recht om de exclusieve positie in de markt te misbruiken. Welke maatregelen kan de overheid nemen om de hoge prijzen voor geneesmiddelen aan banden te leggen?

Ellen ’t Hoen is jurist en werkt als onderzoeker bij de Global Health Unit van het UMCG. Ze is onafhankelijk adviseur op het gebied van geneesmiddelen en intellectueel eigendom. Van 1999 tot 2009 leidde ze de ‘access campaign’ van Artsen Zonder Grenzen. Deze campagne zet zich wereldwijd in voor het toegankelijk en betaalbaar maken van gezondheidszorg. Ze was de eerste directeur van de Medicines Patent Pool van Unitaid.

Also in this series

Ody Sibon & Marian Verkerk
Wat mag een mensenleven kosten?
Nederlands

We leven in een maakbare wereld. Mensen worden gemiddeld genomen ouder dan ooit dankzij verbeteringen in onze leefomgeving en de ontwikkelingen in de medische wereld.

See also

Floris Boogaard, Lise Jans en Martijn Schuit - livestream
Nederlands

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van

Bernice Notenboom
Nederlands
Bernice Notenboom tried – as first woman ever – to ski from the North Pole back to Canada, but this Arctic March ended in an evacuation after 600 km of struggle.