Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten | Uitverkocht!

Slapeloze hersenen

Uitverkocht!
Eus van Someren

Iedereen kent de uitdrukking ‘er een nachtje over slapen’. Goede slaap helpt namelijk niet alleen bij het onthouden van belangrijke dingen, maar ook bij het vergeten van de eventueel bijbehorende stress, emoties en spanningen. Tijdens slaap veranderen de verbindingen tussen hersencellen: waar sommige verbindingen sterker worden zodat je dingen kunt onthouden, worden andere juist zwakker waardoor bijbehorende spanning wordt afgeschud en intense emoties bedaren. Dit is echter voorbehouden aan goede slapers. Slechte slapers hebben minder profijt van de nacht. Sterker nog, bij mensen met de meest rusteloze nachten kan slaap zelfs een averechts effect hebben. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid? Welke rol spelen karakter en genetische aanleg hierbij?

Dankzij vele vrijwilligers van slaapregister.nl ontdekte slaaponderzoeker Eus van Someren dat slapeloze mensen in de delen zijn in vijf verschillende typen. De slaapklachten zijn bij deze typen bijna identiek, maar zit het verschil vooral in cognitieve en emotionele karaktereigenschappen.

Eus Van Someren is hoofd van de afdeling Slaap & Cognitie bij het Nederlands Herseninstituut en daarnaast hoogleraar bij Integratieve Neurofysiology en Psychiatrie aan de Vrije Universiteit en Amsterdam UMC. Met zo’n 250 publicaties in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften is hij wereldwijd erkend als de voorvechter voor fundamenteel onderzoek naar slapeloosheid.

 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Verloren tijd?
Nederlands

We slapen bijna een derde van ons leven, maar waarom is nog steeds niet echt duidelijk.

Frans de Waal - SOLD OUT!
What Apes Can Teach Us About Gender
English

Is gender a human social construct or are there also learned gender roles in great apes?