Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Tonnus Oosterhoff

Hoor maar, lees dan, kijk toch

Tonnus Oosterhoff werd geboren in 1953 te Leiden en leeft en werkt in een klein gehucht op het Groningse platteland. Hij was er - totdat automatisering de functie overbodig maakte – reserve- brugwachter. Oosterhoff is dichter, prozaïst en essayist. In 1990 ontving hij voor zijn poëziedebuut Boerentijger de C. Buddingh'-prijs. Voor De ingeland (1993) kreeg hij de Herman Gorterprijs. Zijn eerste roman Het dikke hart (1994) werd bekroond met de Multatuliprijs. Voor de bundel (Robuuste tongwerken,) een stralend plenum (1997) ontving hij de Jan Campertprijs. In 2000 publiceerde hij de essaybundel Ook de schapen dachten na en twee jaar later de dichtbundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen. Die bundel bevat ook een cd met “bewegende gedichten”; die zijn eveneens te zien op Oosterhoffs eigen website: www.tonnusoosterhoff.nl. In 2003 kreeg Oosterhoff de VSB-poëzieprijs.


Interview
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 28 september 2005
scheiding-lezing
Mary Kemperink in gesprek met Tonnus Oosterhoff. Introductie Tonnus Oosterhoff bij het publiek.


Literatuurkritiek en literatuuronderzoek
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 5 oktober 2005
scheiding-lezing
Precieze lezing van De donkere kamer van Damokles van W.F.Hermans leidt tot een ongebruikelijke visie op het boek en Hermans' schrijfwijze en -opvatting. De vraag dringt zich op: waarom hebben critici en beschouwers deze manier van lezen altijd veronachtzaamd?


Literatuur op de radio
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 12 oktober 2005
scheiding-lezing
Radiogesprekken over proza en poëzie laten zien hoe in Nederland over literatuur gepraat en gedacht wordt. Hoe verlopen zulke gesprekken, wat motiveert de deelnemers? Schrijvers volgen bepaalde patronen als ze over zichzelf, hun werk, het schrijfproces spreken. Waarover gaat het níet in zulke gesprekken? En waarom niet?


Literatuur en internet
scheiding-lezing
Datum:  Woensdag 19 oktober 2005
scheiding-lezing
De stand van zaken. Literatuur op internet bestaat tien jaar, maar veel te genieten valt er nog altijd niet. Misschien omdat de moeilijkheden bij publicatie, die bij gedrukte poëzie gelden, ontbreken? Over de zegeningen van traditie, hiërarchie, een krappe markt en een kritische gemeenschap.


Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. De gastschrijver verzorgt een aantal openbare lezingen en speciaal voor studenten een reeks werkcolleges. Tonnus Oosterhoff is de twintigste gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne en - vorig jaar – Koos van Zomeren.
De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen, Studium Generale Groningen en de K.L. Pollstichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap.

Tonnus Oosterhoff in Oldenburg
Op donderdagavond 17 november treedt Tonnus Oosterhoff op in de Landesbibliothek in Oldenburg. Op deze avond –aanvangstijd 19.30 uur - zal Oosterhoff enkele vertaalde gedichten voorlezen en worden geïnterviewd door de Duitse hoogleraar Neerlandistiek Ralf Grüttemeier. Organisatoren van deze avond zijn het Bibliothekgesellschaft Oldenburg, het Literatürburo der Stadt Oldenburg en de afdeling Niederlandistik van de Carl-von-Ossietzky-Universität.

Zie ook

Reza Aslan, Erin Wilson
English

The history of religion is one long and remarkably cohesive attempt to understand the divine by giving it