Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Verhalen verhalen

Over narratieve geneeskunde
Ad Kaptein

Romans, gedichten, muziek, schilderijen en films zijn fascinerende bronnen voor het bestuderen van het verhaal van de patiënt.

Mensen zijn verhalenvertellers. Patiënten vertellen over hun ziekte, over hun ziek-zijn, over zichzelf. Ook dokters vertellen verhalen: aan collega’s over de patiënten met wie ze te maken hebben, over zieke collega’s, en over hun eigen ziekten. Literaire auteurs schrijven over deze verhalen en ook dichters, componisten, cineasten en schilders verbeelden ziekte en ziek-zijn. Hoe worden ziekte en zorg verbeeld in verschillende kunstuitingen? Daarover gaat het in de narratieve geneeskunde. Romans, gedichten, muziek (opera, popmuziek), schilderijen en films zijn fascinerende bronnen voor het bestuderen van het verhaal van de patiënt. Worden studenten geneeskunde betere dokters als ze zich verdiepen in romans over ziek-zijn? Gaan dokters beter kijken naar echte patiënten op de afdeling Huidziekten als ze geleerd hebben wat ze aan de huid van een naakte vrouw op een schilderij van Rembrandt kunnen zien? Narratieve geneeskunde is niet alleen nuttig voor de opleiding geneeskunde maar komt ook de patiënt ten goede. Een lezing met diverse voorbeelden uit de bellettrie en de kunst en een actieve rol voor het publiek.

Ad Kaptein is hoogleraar Medische Psychologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij werkte bij afdelingen Sociale Geneeskunde, Huisartsgeneeskunde, Psychiatrie en Medische Psychologie van het LUMC. Zijn onderzoek gaat over ziektegedrag: het antwoord van een zieke op ziekte. Kaptein is (co-)auteur van vele publicaties op dit veld en columnist ‘LitMed’ voor Cicero, het blad van het LUMC.  Hij was Editor in Chief van het tijdschrift Psychology and Health, en President van de European Health Psychology Society.

Interessante link
Columns Ad Kaptein

Georganiseerd ism. het UMCG

Ook in deze serie

Jan Swinkels
Massamedia en beeldvorming in de gezondheidszorg
Nederlands

Wat is de invloed van beeldvorming in de media op het handelen van burgers, patiënten, zorgorganisaties en zorgprofessionals?

Zie ook

Doeko Bosscher en Stefan van der Poel
De Rijksuniversiteit Groningen herdenkt
Nederlands

Op 16 juni 2025 herdenkt de Rijksuniversiteit Groningen in de Aula van het Academiegebouw het einde van de Tweede Wereldoorlog en reflecteert het op de 80 jaar vrijheid die Nede

Acteurs op de bres voor academische vrijheid
Nederlands

De muzikale theatertour De Verboden Wetenschapsmonologen vertelt de verhalen van academici die in hun eigen land vervolgd werden en in Nederland een veilige plek vonden