Overslaan en naar de inhoud gaan

Marike Stellinga: DE MYTHE VAN HET GLAZEN PLAFOND

Marjan van Noort, Janneke Plantenga

Hoewel vrouwen gemiddeld genomen hoger zijn opgeleid, neemt het aantal vrouwelijke hoogleraren en topvrouwen in het bedrijfsleven maar heel langzaam toe. Veel feministen nemen aan dat een denkbeeldig glazen plafond vrouwen op weg naar de top tegenhoudt.

De barrières bestaan uit seksediscriminatie, het old boys network in bedrijven, een gebrekkig meewerkend thuisfront en culturele blokkades om full time te werken. Om daar wat tegen te doen, pleiten feministen – en met hen ook politici – voor positieve discriminatie, riante ouderschapsvoorzieningen en quota voor topvrouwen.
In het boek De Mythe van het glazen plafond veegt Marike Stellinga de vloer aan met deze denkbeelden. Kern van haar betoog is dat Nederlandse vrouwen best carrière kùnnen maken, maar het domweg niet wìllen. Ze zijn tevreden met hun kleine deeltijdbaan gecombineerd met zorgtaken thuis en met een positie op de maatschappelijke ladder die een gevolg is van die keuze.

Maar Stellinga gaat nog een stap verder. Ze noemt feministen “seksisten met een bemoeizuchtige inslag” die denken dat alleen carrièrevrouwen echt bevrijd zijn. En dat is volgens Stellinga onzin: Nederlandse, werkende deeltijdmoeders en huisvrouwen behoren tot de gelukkigste vrouwen ter wereld.

Marike Stellinga is econoom en journalist voor Elsevier. DwarsDiep nodigde twee recensenten uit voor een kritische recensie: Marjan van Noort, directeur van De Burcht, centrum voor arbeidsverhoudingen in Amsterdam en bovendien lid van de adviescommissie Deeltijd Plus en de Utrechtse hoogleraar economie en kinderopvangspecialist Janneke Plantenga.

Dwarse Boeken is een reeks debatbijeenkomsten van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici zet DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeenkomst op touw waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek. Dwarse boeken is een coproductie met de Bibliotheek Groningen. Beide instellingen gaan op in het Groninger Forum.

Ook in deze serie

Zie ook

Steven van Heuven, Margo van den Brink en Tjisse van der Heide
Nederlands

Al het leven op aarde bestaat uit water en is daarvan afhankelijk.