Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Het ziekenhuis als dorp

Sjaak van der Geest

Hoe ziet het leven in een ziekenhuis in Bangladesh eruit en waarin verschilt het van de Nederlandse situatie?

Een ziekenhuis is veel meer dan een werkplaats waar lichamen worden gerepareerd. Het is een ‘dorp’ met permanente en tijdelijke bewoners, een gemeenschap waar macht wordt uitgeoefend, een instituut waar wetenschap wordt bedreven, een plek waar mensen ‘ongewenste intimiteiten’ moeten ondergaan, waar verhalen worden verteld, waar angst, onzekerheid en hoop heersen, waar mensen hun leven terugvinden of voorgoed verliezen, enzovoort. Kortom: een plaats waar mensen in ongewone situaties met elkaar moeten omgaan. Hoe ziet het leven in een ziekenhuis in Bangladesh eruit en waarin verschilt het van de Nederlandse situatie? Wat doet een ziekenhuis in Nederland met mensen?

Sjaak van der Geest is emeritus hoogleraar Medische Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek in Ghana en Kameroen en publiceerde over onder meer sociaal-culturele betekenissen van geneesmiddelen, cultuur en hygiëne, het ziekenhuis, en over ouder worden. Hij is oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift Medische Antropologie.

Interessante link
Sjaak van der Geest

Georganiseerd ism. het UMCG

Ook in deze serie

Jan Swinkels
Massamedia en beeldvorming in de gezondheidszorg
Nederlands

Wat is de invloed van beeldvorming in de media op het handelen van burgers, patiënten, zorgorganisaties en zorgprofessionals?

Zie ook

Placeholder
Loïc Wacquant. Co-speaker Paul Kalma
From Welfare State to Penal State
English

How do the countries of Western Europe treat their underprivileged citizens as inequality and poverty rise in concert with the deregulation of the economy?

Placeholder
The attraction of totalitarian ideologies
English

Great dictators and totalitarian regimes coloured the 20th century brown, black and red.