Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€3,- | gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Visuele Illusies

Hoe ons brein visuele signalen interpreteert
Whee Ky Ma

Onze hersenen gebruiken een slimme strategie die gebaseerd is op waarschijnlijkheid om onzekere zintuiglijke informatie op de best mogelijke manier te interpreteren.
De 19de-eeuwse fysicus Hermann von Helmholtz constateerde het al: visuele en andere perceptuele illusies zijn geen geïsoleerde curiosa, maar bijproducten van een slimme strategie die de hersenen gebruiken om onzekere zintuiglijke informatie op de best mogelijke manier te interpreteren. Een nieuw idee is dat deze strategie is gebaseerd op waarschijnlijkheid, en lijkt op hoe artsen een diagnose stellen: de hersenen overwegen meerdere mogelijke aannames over de toestand van de wereld, en kiezen - snel, automatisch en onbewust – de hypothese die het meest waarschijnlijk is. Hoe werkt dat bij anamorfische illusies, afbeeldingen die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek realistisch uitzien? Wat zit er achter het recent fenomeen van de kleuren van ‘de jurk’ (goud en wit of blauw en zwart) die een hype werd op het internet? 

Whee Ky Ma is associate professor in de neurowetenschap en psychologie aan New York University. Hij promoveerde op 22-jarige leeftijd in de natuurkunde aan de Groningse universiteit. In zijn lab doet hij onderzoek naar de vraag hoe het brein snelle, onbewuste beslissingen neemt en omgaat met onzekerheid.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Georg Frerks, Liesbeth Heyse, Linda Polman, Bert de Boer
Over noodhulp na de tsunamiramp
Nederlands

De tsunami die tweede kerstdag Zuid-Azië overspoelde bracht wereldwijd enorme hulpstromen op gang.