Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Gratis registratie

Waarom hebben we (nog) een koning?

Gerhard Hoogers

De monarchie is een oeroud fenomeen, maar de Nederlandse is een jonkie: Willem I werd in 1814 onze eerste Koning, 25 jaar na de Franse Revolutie die eigenlijk het tapijt onder het fenomeen monarchie had weggetrokken. Wij zijn dus een Koninkrijk in een wereld waarin zoiets een zeldzaamheid is geworden en we zijn het eigenlijk ook nog helemaal niet zo lang. 

Dus waarom is Nederland een monarchie? Wat betekent dat eigenlijk - 'monarchie'? En waarom zou je in de 21e eeuw in nog vast willen houden aan een systeem waarin zowel het volk als het beoogde staatshoofd zelf in beginsel niets te zeggen hebben over wie het staatshoofd wórdt - en dat levenslang?  

In deze ‘Let’s Ask’ gaan we in gesprek met Gerhard Hoogers, universitair hoofddocent Staatsrecht in Groningen en hoogleraar Vergelijkend Staatsrecht in Oldenburg, over het raadsel van de Nederlandse monarchie, die bij de bevolking nog steeds op behoorlijk grote steun kan rekenen - behalve als de Koning in corona-tijd naar Griekenland wil. We gaan daarbij zeker ook de vraag stellen: 'kunnen we dit de dochters van Willem-Alexander nog wel aandoen?'

Let's Ask
In Let's Ask (eerder: Ask a Scientist) delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Ook in deze serie

Rob Siebelink, Bridget Spoor e.a.
Hoe onafhankelijk is het universiteitsblad?
Nederlands
Bij de Ukrant werken journalisten die onafhankelijk over de universiteit schrijven, maar ze worden ook door de instelling betaalt. Kan dat eigenlijk wel?

Zie ook

Placeholder
Philippe Remarque, Henk Harbers
Vergangenheitsbewältigung in Duitsland na de Wende
Nederlands

Met hun eigen geschiedenis hebben onze Oosterburen sinds de Tweede Wereldoorlog een bijzonder moeilijke verhouding gehad.

Ilja Pfeijffer - Uitverkocht
Over het nut en nadeel van de ironie voor het leven
Nederlands

'Wat de twijfel is voor de wetenschap,' schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), 'dat is de ironie voor het persoonlijk leven.' Maar in het maatschappelijk deba

Geannuleerd - Philipp Blom, Jules Montague e.a.
Het uur van de waarheid
Nederlands

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit.