Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands
Wat stemt de student?
Wat vinden jongeren echt belangrijk in de landelijke politiek? Hoe denken zij over onderwijs, werk, veiligheid, vluchtelingen, energie en al die andere thema’s die in verkiezingstijd hoog op de agenda staan? Wie biedt hen de beste toekomst? De jonge kiezer is ‘hot’ in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.
Wie de stem van nieuwe kiezers weet te winnen, legt een mooie basis voor de toekomst. Kortom: wat stemt de student? Om dit te achterhalen toveren we de Aula van de Rijksuniversiteit Groningen om in een soort Engels Parlement, met twee rijen jonge debaters die onder leiding van een presentator kort en scherp reageren op actuele politieke stellingen. De deskundige jury becommentarieert de bijdragen op hun retorische kwaliteit en kiest op het einde de beste debater. En wie vond het publiek de beste van de avond?
De rolverdeling:
Gespreksleider: Geert Maarse
Jury: Femke Kramer, docent spreekvaardigheid en retorica, en Paul de Rook, wethouder cultuur, sport en verkeer in Groningen
Verantwoordelijk voor de nodige humor: cabaretier Arjen Banach
Het panel: 24 Groningse studenten (jongeren) nog n.t.b. Wil je als panellid je mening geven over politieke topics en je retorische vaardigheden testen? Stuur dan vóór dinsdag 28 februari een reactie op een van de volgende stellingen (max. 100 woorden) naar dit adres:
- Nederland moet uit de EU stappen, het is tijd voor een Nexit
- Het leenstelsel voor studenten moet worden afgeschaft, de basisbeurs moet weer terugkomen
De organisatoren kiezen de beste kandidaten en stellen een zo divers mogelijk panel samen.
Naspel: nog niet uitgepraat? Verder discussiëren kan in café The Dog’s Bollocks.
Studium Generale Groningen organiseert dit Lagerhuisdebat ism. de studenten medezeggenschaps- en belangenorganisaties Lijst Calimero, de Groninger Studentenbond (GSb), de Studenten Organisatie Groningen (SOG) en Lijst Student Erkend (STERK). Dit programma is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Groninger Universiteits Fonds (GUF).
n.b. Eerder werd vermeld dat Andrew Makkinga de rol van gespreksleider op zich neemt, maar helaas heeft hij af moeten zeggen. Geert Maarse neemt zijn plaats in.
[[{"fid":"1296","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"file-default media-element"}}]]