Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

Wetenschap en wielrennen: einde van de romantiek?

Maarten Ducrot en Bert Otten

Wetenschap bemoeit zich steeds meer met topsport. Betekent dit het eind van de romantiek van het wielrennen?
Wetenschap wordt steeds belangrijker in het wielrennen. Voor de wetenschap is dat mooi, want wielrennen geeft stof tot nadenken, maar is het wel zo mooi voor het wielrennen? Maarten Ducrot, wielerverslaggever, psychoog en ex profrenner, heeft zo zijn twijfels. Betekenen al deze veranderingen niet het einde van de romantiek van het wielrennen? Bert Otten, bewegingswetenschapper en ex-amateurrenner, heeft als onderzoeker bijgedragen aan die wetenschappelijke ontwikkelingen in het wielrennen en andere takken van sport. Hoe sluiten deze twee verhalen op elkaar aan? Kan de wetenschap het wielrennen verrijken, zonder dat de complete renner, met alle romantiek en spanning die daar bij hoort, uit het beeld verdwijnt?

Maarten Ducrot studeerde psychologie, werd professioneel wielrenner en won etappes in de Tour de France, de Ronde van Romandië en de Dauphiné Libéré. Hij is organisatie-adviseur en sinds 2004 wielercommentator van Studio Sport. Bert Otten is hoogleraar neuromechanica bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de RUG/UMCG. Hij deed onderzoek voor topsporters als Bauke Mollema, Epke Zonderland, Irene Wüst en Dafne Schippers.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Huib van der Burg, Geert Reuten, Frank Ankersmit, Steven Brakman, Hans Harbers
Nederlands

“Het maakt niet uit of de kat zwart of wit is, als ie maar muizen vangt”, dat was in het kort de reactie van de Chinese partijleider Deng op de vraag of hij voor een staatsgelei

Pim van Lommel, coreferent Jacob Jolij
Nederlands

Hoe zijn bijna-dood ervaringen te verklaren? Is er een wetenschappelijke verklaring voor zowel de oorzaak als inhoud van deze ervaring?