Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Free, but a donation would be appreciated

Criminele cultuur

Dina Siegel - online

De beeldvorming van georganiseerde misdaad (of maffia) wordt dikwijls gekenmerkt door mystificatie. Maar georganiseerde misdaad bestaat werkelijk. Soms is het voor iedereen zichtbaar, zoals bij de recente liquidaties in Amsterdam. Minder goed zicht bestaat er op de gevolgen van huidige maatschappelijke veranderingen voor de georganiseerde misdaad. Aandacht voor de aard, omvang en aanpak van deze vorm van criminaliteit is wereldwijd meer dan actueel. Op nationaal niveau zijn er grote zorgen over vermenging van de bovenwereld en de onderwereld die de democratische rechtsorde aantast.

Hoe ziet het netwerk van daders eruit? Hoe kunnen overheidsinstanties verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit tegenwerken? Welke ‘nieuwe’ vormen van georganiseerde misdaad zijn opgedoken als gevolg van de digitalisering van de samenleving? Wat is ondermijnende criminaliteit en hoe verhoudt het zich tot georganiseerde misdaad? En wie is de mens achter de crimineel? Criminoloog Dina Siegel vertelt ons meer over de criminele cultuur.

Dina Siegel is hoogleraar criminologie aan het Willem Pompe Instituut, Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar de Russische maffia, criminele culturen, mensenhandel en prostitutie, mensensmokkel, drugshandel, criminaliteit in diamanten industrie, groene criminologie, mobile banditisme, corruptie en andere vormen van georganiseerde misdaad. Zij is mede-oprichter van CIROC (Center for Information and Research on Organized Crime) en was voorzitter van IASOC (International Association of Studies on Organized Crime) van ASC (American Society of Criminology). Onder haar recente publicaties zijn: Organized Crime and Corruption Across Borders: Exploring the Belt and Road Initiative en Contemporary Organized Crime: Developments, Challenges and Responses.

Ook in deze serie

Zie ook

Nederlands

De afgelopen maanden werkte stagiair-programmamaker Lyanne Levy bij Studium Generale Groningen aan een lezingenserie over interesse in misdaad: Fascinatie voor het kwa

Anton Blok
De vervlechting van ‘onderwereld’ en ‘bovenwereld’
Nederlands

De maffia op Sicilië kwam voort uit de arme boerenstand. Bij een zwakke overheid zoeken mensen bescherming bij personen die meer macht en invloed hebben.