Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4 / € 2 voor SG-pashouders / gratis voor studenten

De man is geen jager

Jelto Drenth

De mens is verbluffend gevarieerd, in doen en laten, in gedachten, in gevoelens. Dat geldt zeker ook voor ‘seksualiteit’. Juist bij seks lijkt de waarneming haast reflexmatig gekleurd te worden door het gegeven dat er twee seksen zijn.
Er wordt onnodig veel gerubriceerd in triviale man-vrouw-stereotypen. Seksuologen zien een bovengemiddeld breed scala aan seksuele fenomenen, zowel wat betreft gedrag, alsook beleving en fantasie. Wanneer seksuologen zich verdiepen in een hulpvrager, dan moeten ze zich niet laten beperken door het blote feit dat deze XX, dan wel XY is. Valkuilen te over: een man heeft altijd zin, vrouwen zijn empathischer, coïtuspijn is een typische vrouwen­klacht, man is polygamous, woman monogamous. Anderzijds is genderverschillen compleet uitvlakken ook niet verstandig: het seksuologische onderzoeksterrein levert namelijk ook wonderlijke vondsten op, waarin sekse wel degelijk een rol speelt.

Jelto Drenth is arts-seksuoloog. Van 1972 tot 2011 werkte hij bij de Rutgersstichting (landelijk kenniscentrum seksualiteit en anticonceptie). Hij was tweede voor­zitter van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie en stimulator bij de totstand­ko­ming van het register van seksuologen-NVVS. Drenth schreef veel artikelen in het Tijdschrift voor Seksuologie en twee boeken voor het grote publiek: De Oorsprong van de Wereld (2001) en De man is geen jager (2016). In 1991 was hij mede-auteur van de videoserie Je Lust en je Leven (met Goedele Liekens).

Na afloop van de lezing verkoopt Drenth zijn boek De man is geen jager.

Ook in deze serie

Zie ook

Freedom Lecture 2018
Ali Rizvi
A Journey from Religion to Reason
English

What challenges does modern Islam face? Ali Rizvi discusses in his Freedom Lecture factors that could help lead it toward a substantive, progressive reformation.

Placeholder
Jan, Jan jr. en Bas Blokker
Nederlands

De Bijbel is het bestverkochte boek aller tijden, maar is ook altijd terug te vinden op de lijsten van minst gelezen boeken.

Sytze Brandenburg, Hans Langendijk en Rob Coppes
Een nieuwe vorm van kankerbestrijding
Nederlands

Dit jaar opent het UMCG, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een Protonentherapiecentrum.