Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Livestream
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht

Een kant is een overkant

In gesprek met Mathijs Sanders
Joke van Leeuwen

Gastschrijver Joke van Leeuwen is geboren in Den Haag, groeit op in Amsterdam, verhuist op dertienjarige leeftijd naar Brussel, en gaat later in Maastricht en Antwerpen wonen. Ze groeit op in een gezin waar veel gezongen, gemusiceerd en toneelgespeeld wordt. Ze studeert grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Sint-Lukasinstituut in Brussel en geschiedenis aan de Brusselse VUB. Ze legt zich toe op schrijven, tekenen en cabaret, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ze schrijft proza, poëzie, tekent, maakt theaterprogramma's en treedt op als performer.

Professor Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders gaat met Joke van Leeuwen in gesprek over haar werk, haar achtergrond en over de redenen van haar passie voor literatuur, poëzie, illustratie en theater.

Over Joke van Leeuwen
Dit jaar is Joke van Leeuwen de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Van Leeuwen is een bijzonder veelzijdig auteur: ze schrijft proza, poëzie, tekent, maakt theaterprogramma's en treedt op als performer. Tekst en beeld kunnen niet zonder elkaar in het werk van Joke van Leeuwen: ze versterken elkaar, ze vullen elkaar aan en nemen het verhaal geregeld van elkaar over. Ze ontving voor haar werk vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs in 2000 voor haar kinderboeken; de C. Buddingh'-prijs in 1994 voor haar dichtbundel Laatste lezers; de prestigieuze Gouden Ganzenveer in 2010, in 2013 de AKO Literatuurprijs voor haar roman Feest van het begin en de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Marjoleine de Vos, Joost de Vries, P.F. Thomése, Ellen Deckwitz, Auke Hulst en Edward van de Vendel.

©Foto: Koos Breukel

NB. De Gastschrijver verzorgt ook jaarlijks een aantal werkcolleges voor studenten. Ben je geen student of heb je geen plekje kunnen bemachtigen?  Stichting Square Web en Schrijversvakschool Groningen organiseren in september 3 gratis toegankelijke masterclasses en een schrijfwedstrijd getiteld Latour op het Wad, met o.a. Joke van Leeuwen. 

Ook in deze serie

Zie ook

Geannuleerd - Philipp Blom, Jules Montague e.a.
Het uur van de waarheid
Nederlands

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit.