Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Groen! Van denken naar doen

Linda Steg, Frans Stokman, Wim van Gemert, Hans Overdiep

Minder auto rijden, korter douchen, zonnepanelen op ons dak, het is zeker beter voor het milieu. Maar ja, het gemak dient de mens. Hoe we kunnen bereiken dat mensen niet alleen groen denken, maar ook groen handelen?

Eigenlijk weten we het wel. Minder auto rijden, korter douchen, zonnepanelen op ons dak… het is beter voor het milieu. Maar ja, het gemak dient de mens en verandering is altijd lastig. Hoe krijg je mensen zover dat ze hun goede voornemens ook omzetten in milieuvriendelijk gedrag? Onder welke voorwaarden zijn mensen bereid duurzame innovaties te accepteren en daadwerkelijk te gebruiken?

De meeste milieucampagnes gaan ervan uit dat consumenten verleid moeten worden met financiële prikkels, veel nadruk op gebruiksgemak en andere lokkertjes. Uit experimenten blijkt dat goedkoop en leuk maar tijdelijk werkt. Voor echte gedragsveranderingen is een beroep op de eigen motivatie van consumenten onontbeerlijk. De overtuiging dat het belangrijk is om energie te besparen of minder afval te produceren is zeker zo belangrijk als een financieel voordeeltje.
Ook nemen steeds meer mensen hun energievoorziening in eigen hand. In plaats van een afhankelijke consument worden ze een energieproducent, onder het motto ‘Power to the People’. In Groningen timmert de energiecoöperatie Grunneger Power stevig aan de weg. En in Duitsland zijn er al 700 stadscoöperaties die de eigen energievoorziening regelen voor ongeveer 8 miljoen mensen. Staan we na de digitale communicatierevolutie nu aan de vooravond van een sociale en technologische energierevolutie?

Over de vraag hoe we kunnen bereiken dat mensen niet alleen groen denken, maar ook groen handelen spreekt Alex van den Berg met Linda Steg, hoogleraar omgevingspsychologie aan de RUG die veldonderzoek doet naar de invloed van milieuprikkels, Frans Stokman, hoogleraar sociologie en oprichter van Grunneger Power, Wim van Gemert, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool die in een eigen laboratorium experimenteert met energiezuinige gebruiksapparaten, en Hans Overdiep, manager energietransitie bij GasTerra en jurylid van de verkiezing van de Groenste Groninger.

Interessante links
Youtube Linda Steg
Oratie Linda Steg
Grunneger Power
Uitzending gemist VPRO Tegenlicht over de groene revolutie

Wim van Gemert:
Duurzame energie
Toekomstdromen van kersverse energielector

Hans Overdiep:
GasTerre Green Dream District
GasTerra Transitie Jaarprijs
GasTerra
Wedstrijd De Groenste Groninger
 
 

Ook in deze serie

Ward Rauws, Lise Jans en Martijn Schuit
Nederlands

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van

Gert ter Horst, Menno de Bree en Evelyn Stoelinga
Uitverkocht!
Nederlands

Tegenwoordig tinderen we er op los en als we daar geen succes mee boeken, zijn er tal van andere apps en datingsites. De mogelijkheden lijken oneindig.

Zie ook

Nigel Hamilton
The Empire strikes back?
English

The twentieth century has been called 'the American Century', and award-winning biographer Nigel Hamilton now gives us the lives of the twelve men who presided over America's im