Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Het geheime genootschap van voodooschrijvers

Raoul de Jong

In 1920 stapte de Surinaamse schrijver Anton de Kom op een schip naar Nederland, waar hij in 1934 Wij slaven van Suriname publiceerde, een prachtig boek over de geschiedenis van Suriname. Anton de Kom werd gevolgd door de geheime dienst, opgesloten, zijn boek werd gecensureerd en verboden, maar hij was niet alleen: in de jaren twintig en dertig stapten er overal in de Caraïben en Noord- en Zuid-Amerika schrijvende nazaten van tot slaafgemaakten op schepen, om de wereld het verhaal van hun voorouders te vertellen. Schrijvers zoals Zora Neale Hurston, Langston Hughes, Claude Mckay, Aimé Césaire en Léon-Gontran Damas. In hun boeken komen namen en begrippen voor die je ook kunt vinden in de geschiedenis van Suriname. Namen van goden, dansen en muziek, die ooit over de oceaan meereisden met tot slaafgemaakten op slavenschepen. Veel van deze schrijvers werkten alleen, maar in een archief in Amsterdam ontdekte Raoul de Jong een bewijs van het feit dat deze schrijvers elkaar hebben gekend.

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire non-fictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. In 2023 schreef hij het Boekenweekessay 'Boto Banja'. De Jong is in 2023 de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. 


Werkcolleges voor studenten
Houd je van schrijven en wil je leren toveren met woorden? Ook dit jaar weer geeft de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen werkcolleges aan studenten. In de werkcolleges speel, experimenteer en leer je om al schrijvend te toveren, met behulp van verschillende technieken die Raoul de Jong zelf leerde van schrijvers als Christopher Isherwood, Ernest Hemingway, Jack Kerouack, Maya Angelou, Stefan Zweig, Anton de Kom, maar ook van wintipriesters en psychotherapeuten zoals Carl Gustav Jung. Meedoen? Meld je uiterlijk 15 september aan.

Ook in deze serie

Zie ook