Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:15
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kortingpas / gratis voor studenten

Hoe herdenkt Groningen haar Joodse slachtoffers?

Stefan van der Poel

Van de grote Joodse gemeenschap die Groningen kende, keerde na de Tweede Wereldoorlog vrijwel niemand terug. De voormalige Joodse buurt in en rond de Folkingestraat was uitgestorven, de synagoge bood veel meer ruimte dan de overgebleven gemeenschap kon vullen en benadrukte zo de afwezigheid van velen. Lange tijd werd tijdens de jaarlijkse herdenkingen nauwelijks aandacht besteed aan het grote leed van de Joodse bevolking. Dat gold niet alleen voor Groningen, maar evengoed voor heel Nederland en andere landen in Europa. Hoe kwam dat? Waarom veranderde dat eind jaren zestig? En hoe herdenkt Groningen haar Joodse slachtoffers tegenwoordig? Welke (Joodse) monumenten vind je in de Folkingestraat en hoe geven deze vorm aan de leegte die de oorlog achterliet?

In deze Let’s Ask gaan we in gesprek met Stefan van der Poel, universitair docent Eigentijdse Geschiedenis in Groningen over hoe in de afgelopen decennia de omgang met haar Joodse slachtoffers sterk is veranderd. In 2022 publiceerde hij in opdracht van de gemeente Groningen Lege plekken. Groningen en zijn Joodse stadjers in en na de oorlog. Dit boek is tijdens de avond verkrijgbaar voor de kortingsprijs van 20 euro.

Let's Ask
In Let's Ask (eerder: Ask a Scientist) delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Foto: Studium Generale Groningen

Ook in deze serie

Sven Gins
Terug naar de Middeleeuwen?
Nederlands

Kunnen we dieren verantwoordelijk houden en straffen voor hun daden? Deze vraag speelt de laatste jaren geregeld in rechtbanken en het publieke debat.

Zie ook

A conversation with Lien de Jong
English

On May 13th Lien de Jong, Jewish war survivor and main character from the book The Cut Out Girl, was our g

Kenniscafé Groningen
Leo Lucassen, Marietta Messmer, Wander Jager en Paul Elhorst
Nederlands

Hoe kunnen we in de huidige gepolariseerde situatie weer een reëel beeld krijgen van de effecten van migratie, op basis van feiten?