Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€3,- | gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Kijken voorbij het oog

Oogziektes en veranderingen in de hersenen
Frans Cornelissen

Sommige oogziekten zijn mogelijk onderdeel van meer algemene neurodegeneratieve breinziekten, zo leert onderzoek van het UMCG.
Als gevolg van bepaalde oogziekten - zoals glaucoom en maculadegeneratie – sturen delen van het netvlies geen informatie meer door naar de visuele hersenen. De gevolgen hiervan voor de hersenen en de waarneming zijn in de afgelopen jaren onderzocht in het Laboratorium voor Experimentele Oogheelkunde van het UMCG, met behulp van anatomische en functionele afbeeldingstechnieken zoals MRI. Dit onderzoek geeft aan dat sommige oogziekten mogelijk onderdeel zijn van meer algemene neurodegeneratieve breinziekten. Ook levert het onderzoek informatie op voor de revalidatie en voor toekomstige toepassing van technieken waarmee het zien (deels) hersteld kan gaan worden, zoals bijvoorbeeld met netvliesimplantaten.

Frans W. Cornelissen is biofysicus en universitair hoofddocent in de visuele neurowetenschappen bij het Laboratorium voor Experimentele Oogheelkunde van het UMCG. Hij geeft daar leiding aan een groep wetenschappers die zich richt op de vraag hoe de visuele waarneming werkt en hoe slechtziendheid – ten gevolge van oogziektes of hersenaandoeningen – de waarneming beperkt en verandert. Hun ultieme doel is bij te dragen aan het verbeteren van de visuele revalidatie en de mogelijkheden tot herstel van verloren zicht. 

Ook in deze serie

Whee Ky Ma
Hoe ons brein visuele signalen interpreteert
Nederlands

Onze hersenen gebruiken een slimme strategie die gebaseerd is op waarschijnlijkheid om onzekere zintuiglijke informatie op de best mogelijke manier te interpreteren.

Zie ook

Stefan Schevelier
Johan Huizinga's Homo Ludens in the 21st Century
English

During the COVID-19 pandemic, people had to stay indoors as much as possible. To pass the time, we massively turned to Netflix, books, knitting and… video games!

Gravity, Information and the Dark Universe
Erik Verlinde
English

Are we standing on the brink of a new scientific revolution that will radically change our views on the very nature of space, time and gravity?