Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21.30
Locatie

House of Connections
Grote Markt 21
Groningen
Nederland

Tickets
UITVERKOCHT! - €4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Professor, bestaat God?

UITVERKOCHT!
Peter Barthel en Sjoerd Griffioen

In 2014 ontving de Rijksuniversiteit Groningen een brief van de zevenjarige Anco, met de vraag: ‘Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?’. Over het bestaan van een Opperwezen is al vele eeuwen nagedacht, gesproken en geschreven, ook door wetenschappers, maar een eenduidig antwoord is er niet. De wetenschap kan niet bewijzen dat God bestaat. Of andersom: dat God niet bestaat. Schuilt in de verwondering van wetenschappers over het leven, de natuur en de kosmos het antwoord op de vraag naar het bestaan van God? Wie of wat is God? En wetenschap en religie, gaat dat eigenlijk samen? In deze Let’s Ask gaan we in gesprek met filosoof Sjoerd Griffioen en sterrenkundige Peter Barthel, die de vraag van Anco beantwoordde in het boekje Professor, bestaat God?, waarvan onlangs een vierde, herziene druk is verschenen.

Peter Barthel is emeritus hoogleraar astrofysica van actieve sterrenstelsels aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de oorsprong, evolutie en interrelatie van quasars en actieve sterrenstelsels en de symbiose van actieve sterrenstelsels en starburststelsels. Daarnaast heeft hij grote affiniteit met wetenschapscommunicatie en -educatie. 

Sjoerd Griffioen is docent aan de Faculteit Filosofie van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is in 2020 (cum laude) gepromoveerd op het Duitse secularisatiedebat van de jaren 1960-1980, en is gespecialiseerd op het gebied van religie, politiek en moderniteit in de moderne filosofie.

Bij dit programma is er de gelegenheid het boek Professor, bestaat God? aan te schaffen. De opbrengst wordt gedoneerd aan het Eric Bleumink Fonds. Met dit programma sluiten we het jaar feestelijk af met een hapje en een drankje tijdens de inloop (vanaf 19.30 uur).

In Let's Ask delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Helaas is er bij dit programma geen livestream of opname beschikbaar.
 

Ook in deze serie

Karène Sanchez-Summerer, Pieter Nanninga and Karim El Taki
SOLD OUT!
English

All eyes are currently focused on Israel and Gaza. The ‘Gaza war’ that erupted after October 7th is stirring intense emotions far beyond the Middle East.

Zie ook

Reza Aslan, Erin Wilson
English

The history of religion is one long and remarkably cohesive attempt to understand the divine by giving it