Skip to main content
Theme
Nederlands

Rousseau over authenticiteit en de vervreemde mens

Maarten Doorman

De hedendaagse mens verlangt naar authenticiteit. Tegelijk weten we dat daar niks van klopt en dat dat allemaal niet kan.

De hedendaagse mens verlangt naar authenticiteit. Of het nu gaat om natuurlijk voedsel, om het zoeken naar de echte cultuur in een ander land, of onze liefde voor het onbevangen kleine kind. We willen oprechte politici die zich niet verschuilen achter deskundigheid of mooie verhalen, Boer zoekt vrouw verraadt onze collectieve liefde voor het platteland en het echte leven, we houden van spontaniteit, leerlingen mogen niet meer gedwongen worden iets te leren en Facebook toont wie we echt zijn.
Tegelijk weten we dat daar niks van klopt en dat dat allemaal niet kan. Deze vervreemding kenschetst de mens van onze tijd en hij bestaat sinds Rousseau (1712-1778) een onderscheid maakte tussen de ideale natuur en een gecorrumpeerde cultuur. Vanaf die tijd is de mens in paradoxen verstrikt. Hoe heeft deze fascinerende filosoof en avonturier ons met zulke taaie paradoxen kunnen opzadelen?

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert filosofie aan de Universiteit Maastricht en is Bijzonder hoogleraar kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn laatste boeken zijn Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012), Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007) en De romantische orde (2004).


Interessante links:
Filosofie.nl - Overal zie ik sporen van Rousseau
Website Maarten Doorman
 

Also in this series

See also

Raphael Rodan, Karima el Fillali and others
Music and Stories inspired by Andalusian Culture
English

Studium Generale celebrates the end of the year with a special literary-musical program inspired by poetry and stories from the illuminated streets of Córdoba and the historic b

Placeholder
Een avond over Nationale Volksliederen
Nederlands

Wij Nederlanders hebben niet zo veel met ons volkslied. De tekst is raadselachtig, de muziek in onze oren te pompeus.

Stine Jensen, Diggy Dex e.v.a.
Populaire cultuur
Nederlands

In een tijd waarin kerken en moskeeën leeglopen zoeken mensen op heel andere manieren naar zingeving en een eigen levensbeschouwing.