Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Verhalen om in te geloven

Raoul de Jong

Verhalen hebben macht, dat is waarom we sommige verhalen wel mogen horen en andere verhalen niet. De geschiedenis wordt geschreven door de winnaars, en, zo begreep Raoul de Jong tijdens zijn onderzoek naar de geschiedenis van Suriname, de toekomst wordt bepaald door mensen in wier verhalen wij geloven. Dat geldt niet alleen voor Suriname, dat geldt voor de wereld in het algemeen. In zijn autobiografie De wereld van gisteren vertelde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig over de verhalen die de Eerste en Tweede Wereldoorlog mogelijk maakten en over wat hij daar, samen met een geheim genootschap van Europese intellectuelen, tegen probeerde te doen. Zijn verhaal leert ons, hoe we verhalen kunnen gebruiken om een wereld te creëren waarin we willen leven.

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire non-fictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. In 2023 schreef hij het Boekenweekessay 'Boto Banja'. De Jong is in 2023 de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. 


Werkcolleges voor studenten
Houd je van schrijven en wil je leren toveren met woorden? Ook dit jaar weer geeft de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen werkcolleges aan studenten. In de werkcolleges speel, experimenteer en leer je om al schrijvend te toveren, met behulp van verschillende technieken die Raoul de Jong zelf leerde van schrijvers als Christopher Isherwood, Ernest Hemingway, Jack Kerouack, Maya Angelou, Stefan Zweig, Anton de Kom, maar ook van wintipriesters en psychotherapeuten zoals Carl Gustav Jung. Meedoen? Meld je uiterlijk 15 september aan.

Ook in deze serie

Zie ook