Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Alan Turing

Bennie Mols

In de Turingmachine scheidde Turing ‘geest’ (software) radicaal van ‘lichaam’ (hardware). Maar in zijn eigen leven merkte hij dat ‘geest’ en ‘lichaam’ helemaal niet los van elkaar staan.

Als tienjarige kreeg Alan Turing (1912-1954) het boek Natural wonders every child should know cadeau. Dit boek beschreef levende wezens als ingewikkelde machines en de jonge Turing was er diep van onder de indruk. Het hele wetenschappelijke werk van de latere Turing is doordrenkt van dat idee. Voeg daarbij zijn fascinatie voor de schrijfmachine en de logica, en het verklaart dat Alan Turing in 1936 de juiste man op het juiste moment was voor het bedenken van de Turingmachine: een denkbeeldige machine die de theoretische basis vormt van de computer.
In de Turingmachine scheidde Turing ‘geest’ (software) radicaal van ‘lichaam’ (hardware). Maar in zijn eigen leven merkte hij dat ‘geest’ en ‘lichaam’ helemaal niet los van elkaar staan. Zijn lichaam speelde een grotere rol dan hij dacht. Turing worstelde met zijn homoseksualiteit. Door veel hard te lopen - hij was een toploper die de marathon in 2 uur en 46 minuten liep - probeerde hij de stress van zich af te schudden. Maar uiteindelijk hielp zelfs hardlopen niet meer. Geïnspireerd door een scène uit Sneeuwwitje pleegde hij zelfmoord door een appel in cyanide te dopen en daar een paar happen uit te nemen.

Dr.ir.drs. Bennie Mols studeerde technische natuurkunde en filosofie en promoveerde in de natuurkunde. Sinds 1999 werkt hij als wetenschapsjournalist en publicist. In 2012 verscheen van zijn hand het boek Turings Tango over de zoektocht naar denkende machines, waarin het leven en werk van Alan Turing zijn verweven.

Interessante links
Radio 1, België Bennie Mols over zijn boek ‘Turings Tango’
Nieuw Amsterdam Turings Tango van Bennie Mols
TEDx Lecture Bennie Mols on Robots
YouTube The Strange Life and Death of Dr. Turing
 

Ook in deze serie

Zie ook

Silvester Zwaneveld
Nederlands

Cabaretier Silvester Zwaneveld presenteert de wonderen van onze wereld, geïnspireerd op Bill Brysons boek ‘A Short History of Nearly everyhting’.