Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

The Big Bang Theory

Van oerknal naar snaartheorie
Diederik Roest

Waarom geloven we in een oerknal, hoe kunnen we er iets over te weten komen, en wat leert dit ons over de snaartheorie? 

De snaartheorie is een poging om de quantumtheorie en de zwaartekracht te verenigen. De theorie voorspelt dat er extra dimensies zijn, en dat deeltjes uit hele kleine, trillende snaartjes bestaan. Deze eigenschappen worden echter pas belangrijk bij hele kleine afstanden, zoals vlak na het ontstaan van het heelal. Kunnen we de oerknal gebruiken om de snaartheorie te testen?

Een fractie van een seconde na de oerknal is het heelal heel snel gaan groeien. Als gevolg hiervan zijn hele kleine quantumfluctuaties uitgerekt tot kosmische grootte. Deze hebben de basis gelegd voor de verdere evolutie van het heelal. Door aan het heelal te meten kunnen we dus onze modellen van de oerknal testen. Een belangrijke rol hierin speelt de kosmische achtergrondstraling, die de afgelopen jaren steeds nauwkeuriger in kaart is gebracht door de Planck satelliet en (heel recentelijk) de BICEP2 telescoop. Aan de hand hiervan weten we hoe het heelal er vlak na de oerknal uitzag. Hoe passen deze resultaten binnen de modellen, en wat leert dit ons over de oerknal en de snaartheorie?

Diederik Roest is theoretisch fysicus en kosmoloog, en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn werk probeert hij een link te leggen tussen de snaartheorie en het Heelal. Als lid van De Jonge Akademie hecht hij bovendien veel belang aan het popularisen van de wetenschap.

Zie ook

Gravity, Information and the Dark Universe
Erik Verlinde
English

Are we standing on the brink of a new scientific revolution that will radically change our views on the very nature of space, time and gravity?

Richard Dawkins
Darwin's Five Bridges
English

A public lecture by evolutionary biologist and author Richard Dawkins.