De schoonheid van talen
Waarom vinden we Italiaans en Frans zulke mooie talen en lopen we niet meteen warm voor Fins of Turks? In een gevarieerde talkshow zetten onderzoekers en studenten diverse moderne Europese talen in het zonnetje.
Hoe kun je in een vertaling de schoonheid van een taal behouden? Waarom hebben sommige talen zulke ingewikkelde klanken? Hoe leren we een taal? En hoe meet je eigenlijk oordelen over schoonheid? In een gevarieerde talkshow zetten onderzoekers en studenten diverse moderne Europese talen in het zonnetje - van Spaans en Duits tot Noors en Russisch. Naast mini-colleges en korte interviews zijn er tal van film- en muziekfragmenten, gedichten, liedteksten en vurige pleidooien om de schoonheid van de Europese talen te tonen en te vieren. Een van de hoogtepunten van de avond is de ‘Grote verkiezing van het mooiste woord van Europa’. Gaat het Groningse publiek voor het Friese babbelegûchjes, het Spaanse evidentamente, het Finse täysjyväruisnäkkileipä of het Duitse Sehnsucht? Maar het absolute hoogtepunt is de afsluiting van de avond met een klinkende muzikale surprise act. Benieuwd welke topartiest naar Groningen komt? Hou de sociale media en de posters in de gaten.
De presentatie van de talkshow is in handen van Femke Kramer. Zij ontvangt onder anderen taalonderzoeker Nanna Haug Hilton, vertaler Marja-Leena Hellings, vertaalwetenschapper Stella Linn, fonoloog Dicky Gilbers, taalverwervingsspecialist Marjolijn Verspoor en een keur aan studenten die hun passie voor hún taal zullen etaleren. De voertaal van de talkshow is Nederlands.
Rasartieste Ellen ten Damme is een van Nederlands beste zangeressen en een multitalent. Naast muzikant is ze ook actrice, circusartiest, componiste en danseres. Afgelopen vrijdag stond ze nog in Martiniplaza met haar show SPITZ! Ellen groeide op in Roden, studeerde enkele jaren Nederlands aan de RUG, speelde in een band met fonoloog en muzikant Dicky Gilbers en heeft drie Engelstalige en twee Nederlandstalige albums op haar naam staan. In 2010 verscheen ‘Durf jij?”, met teksten van Ilja Leonard Pfeijffer. Dit jaar volgde ‘Het regende zon’, met teksten van Remco Campert, Harry Mulisch, opnieuw Pfeijffer en van haar zelf. Dit voorjaar van was ze ambassadeur van de Duitse taal tijdens de eerste Dag van de Duitse Taal.
Dit programma is georganiseerd in het kader van de Talenweek door de studie Europese talen en culturen van de RUG en Studium Generale Groningen. Informatie over de andere programma's kunt u vinden op de website van Europese Talen en Culturen.