Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

De zaak-Demjanjuk

Een geheugenlaboratorium
Douwe Draaisma

De in 1920 in Oekraïne geboren Iwan Demjanjuk wordt al sinds 1975 vervolgd wegens oorlogsmisdaden.

Na een proces in Jeruzalem werd hij in 1988 schuldig verklaard aan oorlogsmisdaden die hij als kampbewaarder ‘Iwan de Verschrikkelijke’ zou hebben gepleegd in het vernietigingskamp Treblinka. In hoger beroep volgde vrijspraak, na het vermoeden van een persoonsverwisseling. In 1993 reisde hij terug naar de Verenigde Staten. Daar concludeerde het federaal hof van beroep in Ohio dat Demjanjuk wél als kampbewaarder heeft gewerkt, onder andere in het vernietigingskamp Sobibór in Polen. In mei van dit jaar werd hij uitgeleverd aan Duitsland.
Eind november begint in Duitsland een nieuw proces, op grond van een andere aanklacht. In beide processen hebben getuigenverklaringen een belangrijk aandeel. De procesgang rond Demjanjuk is een geheugenlaboratorium: van zijn identificatie en vervolging is veel te leren over herinneren en herkennen onder de traumatiserende omstandigheden van een vernietigingskamp.

Douwe Draaisma is bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in de aard en de mechanismen van het geheugen en schrijver van de veelgelezen boeken als De heimweefabriek. Geheugen, tijd & ouderdom (2008), Ontregelde geesten; ziektegeschiedenissen (2006), Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografisch geheugen (2001), en De metaforenmachine; een geschiedenis van het geheugen (2003).

Zie ook

Merlin Donald
Brain and Culture
English

For century’s philosophers, scientists and lay people alike have assumed consciousness to be the most distinctive feature of human nature.

Documentary, with introduction and discussion by Sami Faltas
Insights into Israel's secret service
English

Charged with overseeing Israel's war on terror-both Palestinian and Jewish- the head of the Shin Bet, Israel's secret service is present at the crossroad of every decision made.

Anna Gimbrère, Ben Feringa, Cisca Wijmenga, Maaike Borst e.a.
Nederlands

Wat hebben bananen en komkommers gemeen? Waarom stinkt zweet soms wel en soms niet? Waarom zijn sommige mensen kleurenblind? En hoe is de Martinitoren gebouwd?