Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

House of Connections
Grote Markt 21
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Dieren voor het gerecht

Terug naar de Middeleeuwen?
Sven Gins

Kunnen we dieren verantwoordelijk houden en straffen voor hun daden? Deze vraag speelt de laatste jaren geregeld in rechtbanken en het publieke debat. Recent ontstond felle internationale discussie over de mogelijke terdoodveroordeling van een beer die een Italiaanse jogger doodde. Toch zijn dierenrechtszaken geen nieuwe trend: al in de Middeleeuwen werden dieren met regelmaat strafrechtelijk vervolgd, verbannen, of geëxecuteerd nadat ze mensen aanvielen, verwonden of op andere manieren hadden benadeeld. Wat vertellen deze middeleeuwse en hedendaagse rechtszaken ons over de relaties tussen mens en dier, en hoe relateren ze aan actuele discussies over dieren- en natuurrechten? Maken we nu weer een beweging terug naar de Middeleeuwen?

Cultuurhistoricus Sven Gins (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoekt meer-dan-menselijke geschiedenis via middeleeuwse beestenboeken, dierlijke robots, en dierenrechtszaken. Hij doceert bovendien over de terugkeer van middeleeuws gedachtengoed in moderne populaire cultuur zoals televisie en videogames, en hij ontwikkelt momenteel MONSTRVM, een bordspel over middeleeuwse beesten, in samenwerking met middelbare scholen en erfgoedinstellingen.

In Let's Ask delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Strandbeesten, swing, onderzoek en trekvogels
Nederlands

Wetenschap en kunst, het lijken twee gescheiden werelden met hun eigen spelregels en doelstellingen, maar regelmatig verkennen creatieve geesten de grenzen en halen hun inspirat

Doeko Bosscher en Stefan van der Poel
De Rijksuniversiteit Groningen herdenkt
Nederlands

Op 16 juni 2025 herdenkt de Rijksuniversiteit Groningen in de Aula van het Academiegebouw het einde van de Tweede Wereldoorlog en reflecteert het op de 80 jaar vrijheid die Nede