Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Dokter help, ik ben lelijk!

De dwang van schoonheidsidealen
Theo Bouman, Berend van der Lei, Larissa Pans, Marije Lieuwens

Iedereen wil mooi zijn, of op zijn minst mooi gevonden worden door anderen. Jonge meiden en hun moeders worstelen beiden met hun lichaam. De meiden, omdat ze op iedereen willen lijken behalve hun moeder, en de moeders proberen aan alle kanten het ouderdomsproces tegen te gaan. In de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ geeft Sunny Bergman een krachtige analyse van de huidige tijdsgeest waarin lichaamscorrecties steeds gewoner worden en de economie steeds verder ons lichaam binnendringt. Onder andere naar aanleiding van deze documentaire schreven vijf vrouwen het manifest 'Sex moet weer haute couture worden'. (http://www.beperkthoudbaar.info/)

De schrijfsters van het Manifest willen afrekenen met het idee dat vrouwelijkheid enkel gedefinieerd wordt door schoonheid. Normaal moet weer normaal worden, het extreme is niet de norm. Het schoonheidsideaal van nu is een ongelukkig makende illusie. Waarom zouden die jonge meiden en hun moeders zoveel moeite moeten doen om hun echte lichaam aan te passen aan onechte, gephotoshopte beelden? Uit onderzoek is gebleken dat wereldwijd maar twee procent van de vrouwen zich mooi durft te noemen.

De schrijfsters keuren plastische chirurgie als middel om kleine oneffenheden van het lichaam weg te poetsen volledig af (voor mensen met ernstige afwijkingen is het uiteraard een zegen). Want, zo stellen zij, wie schreef de wet waarin staat dat afwijken verkeerd is? Waarom behoeft het ouder wordende lichaam "noodzakelijk onderhoud" in de vorm van giftige stoffen, siliconen of pijnlijke facelifts? Wie heeft bepaald dat oud worden lelijk is? In het manifest worden vrouwen er op gewezen dat ze zelf ook bijdragen aan de creatie en instandhouding van mythische schoonheidsidealen.

Hoe groot is de dwang van het huidige schoonheidsideaal en hoe kunnen we er ons aan ontworstelen? Is het onze eigen zelfstandige keuze om aan ons lichaam te sleutelen, of laten we onze keuzes juist bepalen door de commercie en de schoonheidscultus? Wat zijn nou eigenlijk de psychische effecten van cosmetische ingrepen zoals borstvergrotingen en schaamlipcorrecties? En zijn alle privéklinieken wel even betrouwbaar?

Gasten
Theo Bouman, klinisch psycholoog RUG
Berend van der Lei, hoogleraar plastische chirurgie (UMCG), werkt ook in een privékliniek.
Larissa Pans (historica en journalist) en Marije Lieuwens (journalist), opstellers van het manifest ‘Sex moet weer haute cultuur worden’.

Discussieleider
Linda Voortman, raadslid GroenLinks in Groningen

Ook in deze serie

Placeholder
Gespreksleider: Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de RUG
Het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat
Nederlands

De epische strijd tussen de Democraten Barack Obama en Hillary Clinton om de nominatie voor presidentskandidaat vindt in Groningen een nieuw hoogtepunt.

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Leo Lucassen, Marietta Messmer, Wander Jager en Paul Elhorst
Nederlands

Hoe kunnen we in de huidige gepolariseerde situatie weer een reëel beeld krijgen van de effecten van migratie, op basis van feiten?

Andrew Keen
How Social Media are Disorientating Us
English

The ‘cult of the social’ is jeopardizing both our individual privacy and liberty.