Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

De ‘Armeense kwestie’

Taboe of dialoog?
Timur Erogluer, Eelko Hooijmaaijers, Jos Weitenberg

De ‘Armeense kwestie’ is bijna een eeuw na dato weer hoogst actueel, ook in Nederland. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen werden kandidaten van Turkse komaf van de kandidatenlijsten van PvdA en CDA afgevoerd omdat zij niet wilden erkennen dat in de nadagen van het Ottomaanse rijk een Armeense genocide had plaatsgevonden. De Turkse gemeenschap reageerde verontwaardigd op deze beperking van de vrijheid van meningsuiting en besloot beide partijen te boycotten. Maar ook elders laaide de discussie over deze historische gebeurtenis hoog op. Het Franse parlement nam vorig jaar oktober een wet aan die ontkenning van genocide op Armeniërs strafbaar moet stellen. En in Nederland pleit de ChristenUnie voor een dergelijk verbod. Het debat over de ‘Armeense kwestie’, dat in Turkije net op gang kwam, dreigt zo weer op slot te gaan.

Maar niet in Groningen. Het Studentendiscussiecafé organiseert in samenwerking met de Turkse studentenvereniging Asia Minor (voorheen Turquoise) een debatavond met als doel een dialoog over deze complexe zaak op gang te brengen. In het debat komt uiteraard de vraag aan de orde in hoeverre er een geplande massamoord heeft plaatsgevonden. Wat waren de redenen voor de gedwongen volksverhuizing van Armeniërs in 1915? Vallen de gebeurtenissen onder het begrip genocide?
Maar misschien nog belangrijker is de toekomst van Turkije en Europa. In de discussie rond de Armeense kwestie vallen vooral de onverzoenlijke tegenstellingen op. De ontkenning van genocide wordt een taboeonderwerp, net nu in Turkije de discussie over deze kwestie open lijkt te breken.
Moet de erkenning van genocide een voorwaarde zijn voor toetreding van Turkije tot de EU? Nemen westerse critici de Turkse argumenten en de worsteling met het verleden voldoende serieus? Hoe kunnen de Turken en Armeniërs zich met elkaar verzoenen? Al deze vragen komen uitgebreid aan bod.

Gasten:
Timur Erogluer, historicus aan de Hogeschool van Utrecht, gespecialiseerd in de geschiedenis van het Midden-Oosten.
Eelko Hooijmaaijers, historicus van de afdeling Talen en Culturen van het Midden-Oosten van de RUG.
Jos Weitenberg, hoogleraar Armeense studies aan de Universiteit Leiden

Discussieleider:
Rik Peters, historicus en debatleider bij Debat en Dialoog

Studentenvereniging Asia Minor heeft als doel het bevorderen en stimuleren van deelname van studenten met een multiculturele achtergrond aan het Groningse studentenleven.

Georganiseerd ism. organiseert in samenwerking met de Turkse studentenvereniging Asia Minor

Ook in deze serie

Placeholder
Gespreksleider: Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de RUG
Het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat
Nederlands

De epische strijd tussen de Democraten Barack Obama en Hillary Clinton om de nominatie voor presidentskandidaat vindt in Groningen een nieuw hoogtepunt.

Placeholder
Theo Bouman, Berend van der Lei, Larissa Pans, Marije Lieuwens
De dwang van schoonheidsidealen
Nederlands

Iedereen wil mooi zijn, of op zijn minst mooi gevonden worden door anderen. Jonge meiden en hun moeders worstelen beiden met hun lichaam.

Zie ook

Debatten, twistgesprekken, mini-colleges & columns
De academie ter discussie! DENK MEE!
Nederlands

Tijdens de Nacht van de Universiteit in het Academiegebouw buigen we ons over de toekomst van de academie. Wat is er mis met de universiteit en hoe kan het beter?

Hans Harbers in gesprek met Elmer Sterken, Folkert Kuipers en Ritsert Jansen
Een speurtocht naar ethische grenzen in de wetenschap
Nederlands

Fraude, plagiaat of bedrog begint vaak met een onschuldige aanleiding. Wat de een nog acceptabel vindt, gaat voor de ander al te ver. Waar ligt je grens?